Studiu: vaca ar putea rămâne cel mai mare mamifer terestru din lume în câteva secole

În câteva secole, vaca ar putea rămâne cel mai mare mamifer terestru de pe pământ, conform unui nou studiu care examinează ratele de extincție ale mamiferelor mari.

studiu vaci

Conform studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea din New Mexico, SUA, migrația hominizilor și a speciilor înrudite cum ar fi Neandertalii către alte continente a coincis cu extincția megafaunei cum ar fi mamuții, tigrii smilodon și gliptodonii.

Se presupune că oamenii au vânat animalele mari pentru carnea lor până la extincție. Mamifere mai mici, cum ar fi rozătoarele, au scăpat, conform raportului care examinează tendințele din ultimii 125.000 de ani.

Felisa Smith, autor principal al studiului, a explicat că există un tipar clar al extincției care defavorizează mamiferele mari, pe măsură ce hominizii au migrat din Africa. În prezent, populațiile mamiferelor terestre mari sunt în scădere, îndreptându-se spre extincție.

De exemplu, în America de Nord, masa corporală a mamiferelor terestre a scăzut de la 98 de kilograme la doar 7.6 kilograme, după sosirea oamenilor.

Green Report Shop Produse ECO

Conform cercetătorilor, dacă tendințele continuă, în câteva sute de ani cel mai mare mamifer de pe pământ va fi vaca domestică, care cântărește în jur de 900 kg.

Cu toate acestea, alte studii sugerează că situația ar putea evitată, în parte datorită eforturilor de conservare. Thomas Brooks, de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), a explicat pentru The Guardian că previziunile studiului sunt pesimiste, adăugând că alte studii arată că animalele mari, cum ar fi elefanții, au șanse mai mari să trăiască bine în zonele protejate decât animalele mici. Principalele amenințări pentru mamiferele mari sunt schimbările climatice, pierderea habitatelor naturale, poluarea și extinderea orașelor.

Studiul exclude mamiferele marine, cum ar fi balena albastră, cea mai mare creatură care a existat vreodată. Balena albastră este în pericol de dispariție, însă populațiile sunt în creștere după un moratoriu privind vântătoarea lor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri