La cinci ani după lansarea eșuată a unui satelit conceput pentru măsurarea nivelului de CO2 din atmosferă, NASA lansează astăzi un satelit identic care va furniza datele cu privire la schimbările climatice și la fenomenul încălzirii globale.
Satelitul Orbiting Carbon Observatory-2 a costat 468de milioane de dolari și a fost construit pentru NASA de Orbital Sciences Corp. Acesta este primul satelit al NASA care are drept unic obiectiv măsurarea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. El își va îndeplini misiunea de pe o orbită aflată la 700 de kilometri altitudine, relatează USA Today.
Misiunea acestui satelit va dura doi ani. În acest interval de timp instrumentele sale vor aduna date despre nivelurile de CO2 la scară globală și regională, oferindu-le oamenilor de știință informațiile necesare pentru a înțelege mai bine modul în care concentrația atmosferică de CO2 este influențată de activitățile antropice, dar și de procesele naturale.
Folosind instrumente de ultimă generație, oamenii de știință urmează să monitorizeze marile surse antropice de dioxid de carbon, așa cum sunt aglomerările urbane sau centrele industriale, dar și capacitatea naturală a planetei de a îndepărta excesul de CO2 din atmosferă – așa cum este zona amazoniană unde vegetația absoarbe o cantitate importantă din acest gaz, eliminând în schimb oxigen, în cadrul procesului de fotosinteză.
Acest lucru (satelitul – n.r.) ne va permite să înțelegem care sunt procesele care controlează cantitatea de carbon absorbită într-un anumit timp și loc”, a declarat Anna Michalak, cercetător la Institutul Carnegie, implicat și el în proiect.
Acest satelit va oferi lumii „ceva excepțional de valoros, ceva ce nu a mai existat până acum”, conform profesorului Soe Myint, de la Universitatea din Arizona. Astfel, liderii de state și de organizații suprastatale vor putea afla cu precizie care țări și chiar ce orașe poluează cel mai mult.
Totul va deveni foarte clar. Nimeni nu va mai putea să nege ce se întâmplă (din punct de vedere al poluării) într-o anumită provincie sau într-un anumit oraș. Astfel autoritățile și oamenii politici vor putea să ia decizii în funcție de ceea ce se întâmplă în astfel de zone”, a mai adăugat Myint.
Satelitul Orbiting Carbon Observatory-2 este dotat cu trei spectrometre care pot detecta nivelurile de dioxid de carbon cu o acuratețe de până la 1 – 2 părți/milion.
Cu ajutorul noilor date obținute prin intermediul acestui satelit oamenii de știință se așteaptă să afle mai multe despre schimbul de dioxid de carbon dintre oceane și atmosferă, efectul incendiilor de pădure și mișcarea smogului deasupra regiunilor industrializate din America de Nord, Europa și Asia.