Utilizarea eficienta a resurselor naturale, la nivel global, reprezinta o preocupare din ce in ce mai vizibila si pentru companiile active pe piata autohtona.
Pentru compania romaneasca producatoare de bere, Ursus, reducerea consumului de apa cu 25%, pe 1 hecolitru de bere, in perioada 2008-2015, reprezinta una dintre cele 10 prioritati de dezvoltare sustenabila, ce se regasesc in primul sau Raport de Dezvoltare Durabila 2010-2012.
Singura companie romaneasca de bere,
ciata in “The Brewers of Europe”
Ursus Breweries este si singura companie romaneasca producatoare de bere la care se face referire, in privinta reducerii consumului de apa, intr-un studiu realizat recent de “The Brewers of Europe”.
“Reducerile de apa au fost posibile datorita optimizarilor aduse tehnologiilor instalate in programele de marire a capacitatii din sucursalele companiei noastre. Iar beneficiile micsorarii consumului de apa au condus la diminuarea costurilor specifice, cat si la minimizarea impactului asupra mediului, prin reducerea cantitatii de efluenti deversati in retelele de canalizare orasenesti, dupa o prealabila epurare prin statiile proprii de tratare ape uzate”, a declarat, pentru Green Report, Aurelian Bent, Packaging and Engineering Director, Ursus Breweries.
Ursus Breweries a redus in mod constant consumul de apa utilizata pentru fabricarea berii, prin aplicarea unui control judicios al utilizarii apei. Astfel, cantitatea folosita a scazut de la 5,62 hl apa/hl bere in 2010 la 4,28 hl apa/hl bere in 2012.
Investitii in statii de tratare a apei
La Timisoara, Ursus a investit, in urma cu cativa ani, 50 de milioane de euro in modernizarea fabricii, care include si o statie de tratare a apelor uzate. Compania continua initiativele de protectie a mediului, prin instalarea de statii de tratare a apelor uzate, provenite din procesele de productie desfasurate, in toate cele 3 unitati de productie pe care le detine in Timisoara, Buzau si Brasov. Costul total al investitiilor realizate pentru epurarea apelor, in toate cele 3 unitati, se ridica la cateva milioane de euro.
In afara de reducerea consumului de apa, Ursus se focuseaza inclusiv pe reducerea consumului de energie, pe folosirea energiei verzi, pe recuperarea si reciclarea ambalajelor, iar “Zero deseuri” este un alt obiectiv prezent in Raport.
Peste 70.000 tone de deseuri, reciclate in 2011
Ursus Breweries colecteaza selectiv deseurile generate din activitatile desfasurate in locatiile sale. Odata colectate, aceste deseuri sunt transportate de reciclatori spre depozitele de reciclare. Iar pentru colectarea deseurilor provenite din ambalaje, de la produsele plasate pe piata, Ursus a incheiat un parteneriat cu Eco-Rom.
“In 2011, cantitatea totala de deseuri generata din activitatile Ursus a fost de 84.339 tone din care 74.786 tone au fost reciclate. Diferenta o reprezinta deseul menajer care a fost transportat prin operatorii de salubritate catre deponeele municipal. Lipsa deseurilor rezultate in urma procesului de fabricare a berii incepe sa fie o posibilitate reala. Avem ca obiectiv minimizarea cantitatii de deseuri produse economisind astfel bani, dar, mai ales, reducand impactul asupra mediului. In perioada 2010-2012, rata de reciclare a deseurilor si a produselor secundare a atins aproape 100%”, a explicat, pentru Green Report, Diana Klusch, director Corporate Affairs, Ursus Breweries.
In 2010, peste 60% din energie, din surse regenerabile
Din punct de vedere energetic, investitiile implementate au dus la o economie de aproximativ 6.000.000 kWh, iar in acest moment 6,17% din energia totala folosita de companie in fabrici si sedii de birouri provine din surse regenerabile.
Energia electrica este economisita de Ursus prin eficientizarea consumului la utilizatorul final. Compania a reusit sa micsoreze considerabil consumul de energie electrica, iar componenta regenerabila a energiei electrice, utilizata de sucursalele Ursus Breweries, este reprezentata de procentul de energie verde, asigurata de furnizorul de energie electrica. Ursus Breweries s-a alaturat Miscarii de Reciclare, proiect national de educare a publicului larg in privinta reciclarii.
Angajatii Ursus Breweries participa activ la campanii nationale de colectare si reciclare si sunt parteneri traditionali ai campaniei Let’s Do It, Romania!. Anul acesta 285 de voluntari din cadrul companiei au ajutat la colectarea gunoaielor din judetele Ilfov, Timisoara, Brasov, Buzau si Cluj.
Ursus Breweries s-a implicat si in promovarea unicitatii Biosferei Delta Dunarii la nivel european, dar si in proiecte de colectare selectiva si reciclare a deseurilor din zona.
Castigatoarea GBI 2012, la “Utilizarea resurselor”
Ursus Breweries a fost desemnata de curand castigatoare la sectiunea ”Utilizarea resurselor” pentru sectorul industrie/productie, in cadrul Green Business Index 2012, proiect ce masoara si premiaza responsabilitatea fata de mediu a companiilor din Romania.
In clasamentul general, Ursus Breweries este pe locul trei intre companiile care au responsabile fata de mediu. Pe langa acest premiu, Ursus Breweries a obtinut recunoastere si in cadrul sectiunilor ”Managementul deseurilor”, ”Impactul asupra mediului” si ”Dezvoltare Sustenabila”.
”Multumim Green Business Index pentru recunoasterea acordata si speram ca astfel de competitii sa incurajeze cat mai multe companii in Romania sa se ralieze eforturilor de dezvoltare durabila. Actiunile noastre, de protejare a resurselor, ne ajuta sa avem grija de ce este in jur si sa prezervam mediul pentru viitor. Misiunea noastra merge dincolo de a da viata berii in Romania, printr-o bere de calitate si o cultura a consumului responsabil. Misiunea noastra este sa facem aceste lucruri gandindu-ne la viitor, avem responsabilitatea de a ne aduce contributia la o dezvoltare echilibrata si durabila a mediului in care ne desfasuram activitatea”, a mai spus Diana Klusch.