Urșii din Ucraina care nu mai hibernează din cauza climei calde, încep să sufere de insomnie

Vremea anormal de caldă afectează activitatea de hibernare a urșilor bruni din Ucraina, potrivit ecologiștilor. Într-o postare pe Facebook, Parcul Național Synevyr din sud-vestul Ucrainei a declarat că iarna este o perioadă în care toți urșii ar trebui să fie inactivi și, cu toate acestea, în centrul său de reabilitare, doar trei sunt în prezent în hibernare.

Această „insomnie” afectează 29 dintre cei 32 de urși adăpostiți în centru. Aceste animale și-au petrecut întreaga viață în parc, astfel încât instinctele lor de a hiberna sunt slabe- cu toate acestea, conservatoriștii spun că majoritatea urșilor au adormit anul trecut.

Ei spun că temperatura aerului nu este suficient de scăzută pentru ca urșii să hiberneze.

Temperaturile din Parcul Național Synevyr se ridică în prezent în jurul a 4 grade Celsius, care este peste media din decembrie de -2,3 grade Celsius și mai aproape de media din aprilie (6,9 grade Celsius) – temperatură spcifică perioadei în care în mod tradițional ies din hibernare.

Reprezentanții parcului au menționat că regiunea a experimentat doar o săptămână rece, moment în care cei trei urși au reușit să intre într-o stare de hibernare. Restul, spun ei, „așteaptă înghețul”.

Temperatura exterioară poate fi un indicator important pentru urși când vine vorba de a determina când – și cât timp – hibernează.

În săptămânile premergătoare hibernării, studiile au arătat că ritmul cardiac al ursului și temperatura corpului va începe să scadă, iar activitatea fizică va scădea. Pe măsură ce temperaturile se apropie de zero și sosește zăpada, animalele consideră că este un moment bun pentru a refuza iarna și încep o perioadă de hibernare în lunile de iarnă.

Conform Serviciului Parcului Național, durata de hibernare a unui urs variază în funcție de specie – de la câteva zile sau săptămâni (ursi negri din Mexic) la peste șase luni (urșii bruni din Alaska.) Procesul le permite să supraviețuiască lipsei de alimente precum și temperaturilor mai reci ale sezonului.

Schimbările climatice par să modifice comportamentul animalelor precum ursul negru, care hibernează pentru perioade mai scurte de timp și ies din hibernare mai devreme, când vremea este mai caldă.

Pentru fiecare grad Celsius în plus pe timp de iarnă, hibernarea ursului negru scade cu șase zile – asta înseamnă că „până în 2050, durata medie a hibernării ursului în [Colorado] ar putea scădea cu 15 până la 39 de zile”, au scris oamenii de știință în Journal of Applied Ecology în 2017. Ei cred că se pot face presupuneri similare cu privire la alte animale hibernante din alte regiuni ale globului.

spot_img

Ultimele știri