Satul Ursici, din judetul Hunedoara, a devenit singurul sat din Romania iluminat cu panouri solare. Poiectul a fost initiat de Asociatia Free Miorita si sustinut de UniCredit Tiriac Bank.
In doar noua zile, 24 de voluntari din toata tara au instalat 14 panouri solare, 70 de becuri cu led-uri, 14 invertoare si au tras 1.000 de metri de cablu pentru ca satul locuitorii satului sa se bucure de simplul gest de a aprinde lumina.
In proiectele guvernamentale electrificarea satului ar fi costat cateva milioane de lei. Noi am reusit cu aproximativ 9.000 de euro sa aducem lumina in casele acestor oameni simpli. E drept, instalatia nu sustine un consum mare de energie electrica, dar ursicenii au acum parte de lumina in casa, fara facturi, fara drumuri in comuna pentru a cumpara petrol lampant si fara generatoare”, a declarat Iulian Angheluta , fondator al Asociatiei Free Miorita.
Ursici este o asezare de la poalele Muntilor Sureanu, la 450 de km de Bucuresti, care face parte din comuna Bosorod din judetul Hunedoara. 14 gospodarii sunt imprastiate pe culmi de munte, la peste 1.000 metri altitudine iar oamenii, majoritatea varstnici, mentin locul in viata traind printre cetati dacice si biserici de piatra. Nu sunt saraci, dar muncesc enorm ca sa-si ingrijeasca vitele si sa cultive culmea muntelui. Nu se vaita si nu cer nimic, au invatat sa se gospodareasca si sa se descurce cu ce le ofera pamantul.
Desi datorita contributiei financiare a UniCredit Tiriac Bank proiectul a putut fi realizat, credem ca meritul cel mare este al voluntarilor – angajatii bancii si ceilalti participanti. Le multumim si noi pentru implicare si ne bucuram ca impreuna cu ei am aprins lumina la Ursici”, a declarat Anca Nuta, Director Identity & Communication, UniCredit Tiriac Bank.
UniCredit Tiriac Bank se implica activ in comunitate, continuand astfel traditia grupului si sprijinind pana in prezent numeroase proiecte sociale (Migrations, Scoala Mamelor), de educatie si cultura (Concursul de Debut Literar UniCredit, Festivalul International George Enescu, Bienala Internationala de Arta Contemporana), de mediu (Cicloteque) si in domeniul intreprinderilor sociale, prin intermediul parteneriatului cu Fundatia NESsT Romania.