Ministerul Mediului a scos la licitație caietul de sarcini pentru estimarea populaţiilor de urs, râs şi pisică sălbatică din România. Descrierea precizează că aceste populații „pot face obiectul derogărilor de la măsurile de protecție”.
Foto: Fundația Conservation Carpathia
Agent Green a atras atenția marți seară că Ministerul Mediului a scos la licitație caietul de sarcini pentru studiul care va sta la baza stabilirii cotelor de derogare, nu doar pentru urs, dar și pentru râs și pisică sălbatică.
„Sperăm ca în urma evaluării să rezulte o cotă de derogare 0 (ZERO) pentru aceste specii”, a scris ONG-ul pe Facebook.
După 3.200 de distribuiri ale postării, Ministerul a reacționat, confirmând că a demarat licitația pentru acest studiu, că este un proces transparent.
„Studiul vizează toate speciile de carnivore mari strict protejate. Rolul nostru este tocmai acela de a proteja aceste specii și de a ne asigura că nu există dezechilibre în rândul populației. Pentru a ne putea îndeplini acest rol, trebuie mai întâi să știm care este numărul populației acestor specii. O astfel de evaluare nu a mai fost realizată de aproape 6 ani și toți specialiștii sunt de acord că ea este absolut necesară”, au mai precizat reprezentanții de la Mediu.
„În ceea ce privește presupuse cote de vânătoare pentru râs și pisică sălbatică, este exclus! Vorbim despre specii strict protejate care nu produc pagube și pentru care nu au fost înregistrate atacuri. În ultimul deceniu nu au fost acordate derogări pentru aceste specii și nu există absolut niciun indiciu că situația s-ar putea modifica”, a mai transmis Ministerul pe Facebook.
Cu toate acestea, descrierea succintă a licitației menționează posibilitatea unor derogări.
„Estimarea populaţiilor de urs, râs şi pisică sălbatică din România (Ursus arctos, Lynx lynx şi Felis silvestris) în vederea menţinerii într-o stare favorabilă de conservare şi pentru stabilirea numărului de exemplare din specia urs, râs şi pisică sălbatică din România, populații care pot face obiectul derogărilor de la măsurile de protecție”.
Citește și:
WWF trage un semnal de alarmă: Numărul urșilor din România, dictat de interesele de vânătoare (2016)