UrbanWINS, proiect finantat de Uniunea Europeana, a lansat agorele UrbanWINS, o comunitate virtuala participativă pentru împărtășirea de cunoștințe și discuții pe tema deșeurilor, a resurselor și a inovației. Agorele UrbanWINS facilitează implicarea în proiect a cetățenilor și a altor părți interesate, încurajând în același timp generarea de idei de către participanți, crearea de soluții și tranziția către modele de consum și producție mai sustenabile.
La discuțiile din cadrul agorelor UrbanWINS vor participa autorități publice, organizații non-guvernamentale, furnizori de soluții de gestionare a deșeurilor, institute de cercetare și centre educaționale. Platforma online va facilita schimbul de idei la nivel internațional și va fi conectată cu workshop-urile cu participare fizică din proiect, precum și cu acțiunile locale din cele opt orașe-pilot din Europa: Cremona, Torino, Albano Laziale și Pomezia (Italia), București (România), Leiria (Portugalia), Manresa și Sabadell (Spania).
Recomandările și soluțiile care vor fi dezvoltate alături de cetățeni vor putea fi replicate și în alte orașe. Unul dintre rezultatele finale ale proiectului va fi un set de instrumente care să stea la baza unui proces decizional participativ, bazat pe cercetări științifice și a elaborării unui plan de prevenire și gestionare a deșeurilor.
Acest set va putea fi utilizat de orice autoritate publică din Europa.
Site-ul UrbanWINS care găzduiește agorele, funcționează deja de trei luni și furnizează informații complete despre obiectivele și abordarea proiectului. Fiecare dintre orașele pilot are propria pagina care cuprinde informații detaliate despre strategiile proprii de gestionare și prevenire a deșeurilor.
În cadrul proiectului s-a dezvoltat și un instrument de informare (“Sector Watch”) pentru cei responsabili cu achizițiile publice în domeniul deșeurilor, care monitorizează și prezintă ultimele noutăți pe acest subiect.
UrbanWINS este un proiect care se derulează pe parcursul a trei ani, lansat în iunie 2016 și finanțat prin Programul de Cercetare și Inovare Orizont 2020. Acesta analizează modul în care orașele consumă resurse și produse și elimină deșeurile rezultate, pentru a dezvolta și testa soluții și planuri eco-inovatoare care să îmbunatățească gestionarea și prevenirea deșeurilor.