Un nou studiu a analizat uraganul Harvey, care a lovit Houston în august 2017. Concluziile au arătat că urbanizarea, în special clădirile zgârie-nori și asfaltul, au crescut riscul de inundații de 21 de ori.
Uraganul Harvey a fost cel mai puternic care a lovit Statele Unite după Wilma, în 2005, punând astfel punct unei perioade de 12 ani fără uragane majore. A ucis 68 de persoane și a cauzat daune de 125 de miliarde de dolari. Într-un interval de patru zile, în multe zone au căzut precipitații între 100 și 150 de centimetri, ceea ce a cauzat inundații care au lăsat 300.000 de persoane fără adăpost.
O echipă de cercetători de la Universitatea Princeton a analizat ce contribuție a avut urbanizarea la efectele devastatoare ale uraganului Harvey. Concluziile au fost că riscul de inundații ar fi fost de 21 de ori mai mic într-o zonă fără clădiri înalte și cu mai puține suprafețe asfaltate.
„Atunci când curenții puternici s-au lovit de clădirile înalte s-a creat un fenomen de frecare. În cazul uraganului Harvey, vântul a dus aerul cald mai departe în atmosferă, creând condițiile optime formării de nori și, deci, de precipitații”, au explicat autorii studiului, potrivit The Independent.
„Când uraganul Harvey a lovit Houston, pur și simplu a fost prins între clădirile zgârie-nori”, a comentat co-autoarea Gabriele Villarini.
Folosind date mai vechi, echipa a analizat schimbările de la an la an ale inundațiilor și le-a comparat cu cantitățile de precipitații căzute și cu creșterea populației. Oamenii de știință au studiat datele din anii 1950, când în Houston a avut loc o dezvoltare urbanistică majoră, și au descoperit că, pe măsură ce orașul devenea mai mare ca suprafață, iar clădirile erau din ce în ce mai mari, riscul de inundații severe creștea direct proporțional. În plus, pe măsură ce numărul străzilor asfaltate a crescut, apa de ploaie era din ce în ce mai puțin absorbită în pământ.
„Urbanizarea este asociată, în general, cu o reducere semnificativă a infiltrării apei de ploaie”, a mai spus Villarini.
În timp ce autorii studiului subliniază că descoperirile lor nu pot fi direct extrapolate către toate zonele urbane din Statele Unite, spun că acestea pot oferi un alt unghi de a vedea „costurile neașteptate ale dezvoltării”.
„Houston a experimentat una dintre cele mai impresionante dezvoltări urbane din istoria SUA, dar odată cu dezvoltarea vine și creșterea suprafețelor impermeabile. Această creștere a urbanizării, plus faptul că terenul este plat în această regiune, reprezintă o combinație foarte problematică, cu tot cu măsurile anti-poluare luate”, a mai spus Villarini.
Simulările climatice a 15 furtuni tropicale din Oceanele Atlantic, Pacific și Indian din cadrul unui alt studiu recent au arătat că încălzirea oceanelor și a atmosferei au contribuit la creșterea precipitațiilor cu 5-10%.