UPDATE: Flash mob la Cotroceni impotriva eutanasierii cainilor strazii 

Societatea civila reactioneaza deja impotriva adoptarii legii care prevede, inclusiv, eutanasierea cainilor fara stapan. Cu cateva minute in urma, in fata Palatului Cotroceni cel putin 200 de persoane, printre care si actori, au manifestat pasnic fata de intentia guvernantilor de a lasa la latitudinea consiliilor locale soarta cainilor maidanezi. 

Grupul de manifestanti s-a oprit in fata portii Palatului Cotroceni, cativa dintre ei avand alaturi si catei, si, prin tacere, pret de 5 minute, acestia si-au exprimat dezaprobarea fata de legea care, cu acordul presedintelui Traian Basescu, ar urma sa pecetluiasaca soarta cainilor fara stapan.

”Acest masacru trebuie oprit si sper ca, in ultimul ceas, presedintele Basescu sa-si dea seama ca nu este omeneste sa omori niste animale fara aparare”, a declarat, pentru Green-report.ro,  Aurora Averescu in varsta de 75 de ani, care a participat la flash mob.

Marin Moraru, Ion Besoiu, Monica Davidescu sunt doar cativa dintre actorii care au hotarat sa se alature societatii civile si sa spuna un nu hotarat eutanasierii cainilor fara stapan. 

”In primul rand, copiii nostri ar avea de pierdut daca cainii ar fi prinsi de pe strazi si omorati. Ei ar invata ca violenta este un lucru firesc si, poate, mai tarziu acest exemplui negativ ar putea sa-i duca la acte de condamnat”, a declarat actrita Monica Davidescu, pentru Green-report.ro.

Si Marin Moraru este un infocat aparator al drepturilor animalelor. El a spus ca are acasa doi catei de care are grija si ca va veni sa sprijine orice miscare impotriva drepturilor animalelor.

La flash mob au participat si ONG-uri ai caror reprezentanti au manifestat pasnic alaturi de sutele de cetateni stransi in fata Palatului Cotroceni. Cristina Topescu, cunoscut realizator de televiziune si aparatoare a cauzei cainilor strazii, a spus ca nu-si pune prea mari sperante ca aceasta lege sa nu intre in curand in vigoare. Dar spera, la fel ca toti cei care iubesc animalele, sa se gaseasca o solutie ca sa nu mai fie caini pe strazi. Aceasta solutie insa nu ar trebui sa insemne nicidecum uciderea cainilor fara stapan.

Manifestatia iubitorilor de animale a decurs pasnic in fata Palatului Cotroceni, dar soarta cainilor fara stapan se afla in continuare in mainile guvernantilor, mai bine zis a presedintelui Basescu care ar urma sa promulge legea. Cei mai multi dintre participanti au aflat despre flash mob de pe Facebook, iar multi dintre ei si-au exprimat intentia sa participe de cate ori va fi nevoie la  manifestari care incrimineaza eutanasierea cainilor fara stapan.

 

ONG-uri: Sterilizarea, singura metoda eficienta de a scapa de cainii comunitari

Patru organizatii pentru protectia animalelor, Vier Pfoten, Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor, GIA si Save the Dogs au organizat o conferinta de presa in cadrul careia au adus argumente impotriva eutanasierii cainilor fara stapan. 

„Serviciile de gestionare nu vor reusi sa ridice mai mult de 60 la suta din cainii care se afla pe strazi fara sprijinul populatiei si al ONG-urilor. Cetatenii boicoteaza actiunile serviciilor de ecarisaj ascund cainii in momentul in care acestia urmeaza sa fie prinsi de hingeri sau chiar dau spaga hingherilor, iar toate aceste lucruri nu fac decat sa lase cainii sa se inmulteasca in continuare. 75% din populatie se afla impotriva uciderii cainilor comunitari. Oamenii nu-si doresc caini pe strada, dar nici nu sunt de acord cu eutanasierea”, a declarat pentru Green-report.ro, Kuki Barbuceanu, manager de proiect la Vier Pfoten Romania.

Ioana Dungler, director de proiecte la Vier Pfoten International, a incercat, de asemenea, sa prezinte argumente care stau la baza optiunii de sterilizare a cainilor fara stapan, si nu a uciderii acestora. Ea a spus ca rata inmultirii cainilor ramasi in strada creste direct proportional cu procentul cainilor indepartati de pe strada. De exemplu, intr-o zona in care 50% din caini sunt eliminati din teritoriu, restul de 50% se vor inmulti si vor supravietui intr-un numar mai mare refacand sau chiar depasind populatia initiala. 

Principala cauza a acestui fenomen al inmultirii necontrolate a cainilor pe strazi o reprezinta, demolarile din anii `80, iar un alt motiv pentru care cainii sunt pe strada, potrivit reprezentantilor ONG-urilor, este acela al abandonului puilor ori al cainilor de apartament. 

 

Eutanasierea nu poate tine pasul cu rata de inmultire a cainilor

Omorarea cainilor, o metoda care la prima vedere pare eficienta si rapida, se dovedeste, potrivit ONG-urilor, foarte scumpa si ineficienta, deoarece prinderea cainilor se desfasoara anevoios, rata de prindere fara sprijinul populatiei fiind, in consecinta, foarte mica.

Reprezentantii ONG-urilor sustin ca in urma cu cativa ani a mai fost aleasa aceasta metoda de a ucide cainii. Pe parcursul a 7 ani, plecand de la cei 90.000 de caini existenti in 2001, au fost omorati 144.000 de caini, iar alti aproximativ 50.000 au murit din cauze naturale,  numarul lor reducand-se la numai 40.000. Potrivit acestui calcul simplu, sustin reprezentantii ONG-urilor, rata inmultirii si a supravieturirii cainilor fara stapan creste odata cu cea a omorarii. 

Cifrele au fost raportate de Administratia pentru Supravegherea Animalelor – Bucuresti, iar bugetul folosit a fost de 9 milioane de euro. Rezulta ca pentru eutanasia unui caine s-au cheltuit peste 60 de euro, in timp ce o sterilizare costa 20 de euro.
 

 Mihaela Pavnutescu

Citeste si:

Cainii strazii asteapta gratierea de la Presedintele Basescu

Legea cainilor comunitari, care prevede si eutanasierea, adoptata in plenul Camerei Deputatilor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri