Update: Votul pentru adoptarea Legii  cainilor comunitari, amanat cu 2 saptamani

Deputatii au hotarat astazi sa amane, din nou, votul care pecetluieste soarta cainilor comunitari cu inca 2 saptamani, deoarece Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan a  dat nastere la discutii aprinse in plenul Camerei, opozitia nefiind de acord cu votul secret.

In acest rastimp, de 2 saptamani, deputatii vor lua legatura si cu reprezentantii consiliilor locale, potrivit declaratiei lui Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, pentru a-i consulta cu privire la soarta cainilor comunitari.

"Nu suntem de acord cu votul secret pentru ca vrem ca oamenii sa vada cine vrea sa ucida cainii comunitari",  a declarat Victor Ponta, presedintele PSD.

"Este doar o prelungire a unui posibil cosmar, un timp pe care si l-au acordat unii deputati PDL, deoarece nu toti sunt de acord cu eutanasierea cainilor fara stapan, iar despre consultarea cu consiliile locale, aceasta trebuia sa se faca in urma cu 3 ani", a declarat pentru Green Report Caremen Arsene, vicepresedinta Federatiei Nationale pentru protectia Animalelor (FNPA).

Conform proiectului actual, cainii fara stapan vor fi tinuti o luna in adaposturi special amenajate si vor fi verificati medical. In cele 30 de zile, cainii vagabonzi vor putea fi adoptati. Daca nu sunt de acord cu eutanasierea, consiliile locale ii pot lasa pe maidanezi liberi pe strazi dupa sterilizare, daca acestia nu sunt bolnavi sau agresivi.

Parlamentul European, impotriva eutanasierii

Forma proiectului de lege, adoptata de Senat in 12 decembrie 2007, prevede ca „animalele bolnave incurabil, declarate ca atare in urma unui examen medical competent, efectuat de o comisie din care face parte medicul veterinar si un reprezentant al unei organizatii neguvernamentale pentru protectia animalelor, vor putea fi eutanasiate (…)”.

Parlamentul European (PE) a adoptat, in cursul saptamanii trecute, prin votul majoritatii Declaratia scrisa nr. 26 privind gestionarea cainilor comunitari, in Uniunea Europeana, avandu-i ca initiatori pe Daciana Sarbu, Adina Valean, Elisabeth Jeggle (Germania), Raul Romeva i Rueda (Spania), Janusz Wojciechowski (Polonia).

Masurile adoptate de PE sunt cele de control asupra respectarii de catre statele membre a principiului art. 13 din Tratatul de la Lisabona prin care animalele sunt recunoscute ca "fiinte simtitoare", sterilizarea, identificarea, inregistrarea, promovarea responsabilitatii detinatorilor fata de animalul propriu si implementarea unei legislatii la nivel european impotriva cruzimii fata de animale.

Pe parcursul ultimilor 10 ani, la nivelul Parlamentului European au fost lansate trei declaratii scrise ce priveau situatia cainilor comunitari, insa nu au obtinut votul majoritatii pentru ca parte din europarlamentari erau de parere ca astfel de interventii legislative nu stau in competenta Parlamentului European, ci a statelor membre, situatia cainilor comunitari fiind o situatia particulara a unora dintre acestea.

Foto: animalbehaviorassociates.com

Mihaela Pavnutescu, Cosmin Zaharia

Citeste si:

Sterilizarea, solutia adoptata de Parlamentul European pentru cainii comunitari

Vier Pfoten: Campanie de sterilizari gratuite, pentru caini si pisici, in Mangalia

Sterilizarea cainilor si pisicilor, sustinuta de ONG-urile de profil 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri