UPDATE: Legea spatiilor verzi, retrimisa la Comisia pentru administratie

Ordonanta 114/2007 privind regimul si protectia spatiilor verzi a fost trimisa inapoi la Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, dupa ce ieri peste 200 de activisti de mediu au blocat circulatia in fata Palatului Parlamentului pentru a protesta fata de modificarile aduse legii, care elimină interdictia de schimbare a destinatiei spatiilor verzi.

Ordonanta a fost supusa votului in aceasta dimineata, in Camera Deputatilor, in prezenta reprezentantilor a sapte ONG-uri. Deputatii PSD si PDL au parasit sala inainte de vot, boicotand sedinta pe motiv ca aceasta era prezidata de presedintele Camerei, Roberta Anastase.

Cu toate acestea, Lucia Ana Varga de la PNL si un reprezentant al PSD au ramas in sala si au luat cuvantul pentru trimiterea ordonantei inapoi in comisie. Tot pentru retrimitere in comisie a luat cuvantul si Attila Korodi de la UDMR.

PSD sustine legea in forma initiala

"Noi vom sustine si mai departe legea in forma ei initiala. Daca ar fi trecut sub forma modificata ar fi fost o pierdere irecuperabila. Din momentul in care incep sa se dea autorizatii de constructie pe spatiile verzi nu se mai poate face nimic. Am avut semnale ca mai multi primari de orase au promis sa sustina legea modificata si sa o voteze. Eu am vorbit cu colegii de partid sa fie atenti, dar daca nu ieseau ONG-urile in strada si nu aparea in presa, ar fi trecut de Plen", a declarat presedintele PSD, Victor Ponta.

Datorita presiunilor media, a ONG-urilor de mediu aflate in sala si a protestelor de ieri, chiar si reprezentantii PDL au votat pentru retrimiterea in comisiei a ordonantei, desi reprezentantii partidului au fost cei care au propus modificarile pe ordonanta, modificari care au fi dat frau liber constructiilor pe spatii verzi.

Decizia de retrimitere la Comisia de administratie, care trebuie sa intocmeasca un raport suplimentar in termen de doua saptamani asupra proiectului de lege, a fost luata cu 90 de voturi favorabile, niciun vot impotriva si o abtinere.

OUG modificata permite constructiile

In forma initiala, textul Ordonantei 114/2007 interzicea constructiile in intravilan pe orice fel de spatiu verde. Comisia de Administratie a modificat ulterior Ordonanta astfel incat sa nu se poata construi pe spatiile verzi specificate ca atare in Registrele spatiilor verzi ale oraselor. Insa cum aceste Registre nu exista inca, nici la doi ani dupa ce primariile erau obligate sa le infiinteze, noua formula a Ordonantei creeaza o portita pentru distrugerea spatiilor verzi. OUG 114/2007 modifica si completeaza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului.

La protestul de ieri au participat circa 200 de reprezentanti ai peste 60 de ONG-uri, care s-au asezat in mijlocul strazii si au blocat circulatia in fata Palatului Parlamentului. Acestia au purtat bannere cu mesaje pentru parlamentari: „Acum votati voi, in 2012 votam noi”, „Vantul atomic bate dinspre Parlament”, „Parlamentar = natura moarta”.

ALPAB a sustinut protestul

Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti a sustinut protestul ONG-urilor referitor la modificarea OUG 114/2007 si mentinerea actualei forme legislative. Pentru ca modificarea acestei ordonante da liber construirii pe spatiile verzi, capitala risca sa piarda aproximativ 300 hectare de spatiu verde.

"Sunt alaturi de protestari in conditiile in care Romania trebuie sa asigure conform normelor europene 26mp/cap de locuitor de spatiu verde. La ora actuala ne aflam la doar 14mp/cap de locuitor, iar modificarea ordonantei de catre Camera Deputatilor ar fi un mare prejudiciu adus cetatenilor. Din cauza acestor retrocedari, au fost pierdute in anul 2010 peste 70 hectare din pepiniera Tei-Toboc si 24 hectare in anul 2008 din pepiniera Pipera, aflate in patrimoniul ALPAB. In zona au fost aprobate Certificate de Urbanism de catre Primaria Sector 2 pentru dezvoltare imobiliara. Concluzia trista este ca din 3 500 hectare de spatii verzi capitala mai are doar mai putin de jumatate, adica aproximativ 1 500 hectare", a declarat Radu Popa, director general ALPAB.

ALPAB depune eforturi sustinute pentru protejarea si extinderea spatiilor verzi, avand in acest sens proiecte prin care sa se apropie din ce in ce mai mult de normele impuse de Uniunea Europeana.

"Consider ca este ori o greseala impardonabila a deputatilor care intentioneaza sa modifice aceasta ordonanta de urgenta, ori este vorba de o rea vointa. Indiferent despre ce ar fi vorba, finalul este unul infricosator pentru Bucuresti", a declarat Radu Popa.

spot_img

Ultimele știri