Update: ISU Bucuresti: Peste 67 de copaci culcati la pamant, 19 masini avariate, 1 chiosc de ziare distrus 

Ultimul raport al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti, cu privire la situatia provocata in Capitala de viscol arata ca peste 67 de copaci au fost culcati la pamant de viscol, iar 1 chiosc si 19 masini au fost avariate de crengile in cadere. 

"Cablurile electrice avariate de viscol sunt nenumarate, iar aproape toate echipajele de interventie ale ISU se afla si in acest moment in teren. Solocitarile au fost  foarte multe, 1 echipaj avand de rezolvat si 5-6 cazuri in cursul zilei de astazi. Din fericire nu sunt victime omenesti, dar ramanem vigilenti in continuare, deoarece vremea pare sa nu se indrepte. Cele mai multe solicitari le-am primit din Sectorul 6 si se presupune ca acesta este cel mai afectat",  a declarat, pentru Green Report,  Vasile Daniel, purtator de cuvant ISU Bucuresti.

Tot astazi, Vasile Daniel a declarat ca "s-a intervenit, de dimineata,  pe Bulevardul Regina Elisabeta, cat si in alte zone ale Bucurestiului, deoarece viscolul a culcat la pamant copaci care, in cadere, au avariat 10 masini. Numarul copacilor cazuti  este de 25, iar printre avariile produse de caderea acestora se numara si trei linii de inalta tensiune RATB”.

Circulatia troleibuzelor pe Bulevardul Regina Elisabeta, la intersectia cu Calea Victoriei, a fost blocata, dupa ce un copac a cazut pe liniile electrice de contact in urma cu mai bine de o ora, iar din cauza ninsorii, in Capitala mijloacele de transport in comun ajung in statii la intervale mai mari.

Si pe linia tramvaiului 41 traficul a fost blocat de la ora 8.30 pana la 8.45, din cauza unei defectiuni aparute la un tramvai care se afla la intersectia dintre Bulevardul Maresal Averescu si Marasti.

Capitala si 17 judete din estul si sudul tarii se afla sub avertizare cod portocaliu de ninsori si viscol pana joi seara.

Sorin Oprescu a convocat comandamentul de iarna, la ora 13.00, avand in vedere avertizarile meteorologilor. Utilajele de deszapezire au intervenit incă de ieri seara arterele principale de circulație din Capitala, iar in această dimineata au fost directionate si pe strazile laturalnice din cartierele bucurestene.

Circulatia este deschisa pe aeroporturile din Bucuresti, in pofida conditiilor de iarna, potrivit lui Valentin Iordache, purtator de cuvant al Companiei Aeroporturi Bucuresti.
 

"Circulatia este deschisa pe aeroporturile Baneasa si Otopeni, existand insa intarzieri la decolare, din cauza operatiunilor de degivrare a aeronavelor", a explicat Valentin Iordache.

Iordache a precizat ca intarzierile la decolare si aterizare sunt de 30 – 40 minute pe Aeroportul Otopeni si de pana la 2 ore pe Aeroportul Baneasa.

REBU controleaza situația generata de ninsorile din urmatoarele zile

Compania de salubritate REBU acționeaza cu 50 de utilaje pe toate arterele mari din sectorul 4, inclusiv pe straduțele și aleile dintre blocuri. Utilajele folosite sunt universale și dotate cu pluguri pentru deszapezire. De asemenea, ele sunt prevazute și cu sisteme de impraștiere a clorurii de sodiu cu inhibitori pentru inlaturarea gheții, se arata intr-un comunicat.

Pentru aceasta perioada, planul de intervenții REBU pune la dispoziția cetațenilor 250 de angajați care vor asigura zilnic deszapezirea.

„In acest an, suntem pregatiți cu autospeciale moderne pentru a acționa eficient in vederea indepartarii zapezii de pe carosabil și a prevenirii poleiului. Vom interveni conform programelor de deszapezire aprobate de catre autoritațile locale: mai intai pe arterele principale, cu linii de transport in comun, spitale, unitați de invațamant, urmand sa se intre imediat și pe strazile secundare din sectorul 4”, a declarat Gabriel Radu, director general REBU.
Toate utilajele vor fi in funcțiune și vor impraștia material antiderapant pe suprafața parții carosabile pana vineri cand este anunțata incetarea ninsorii.

Circulatia feroviara, adaptata conditiilor de iarna

CFR Călători informează că, în contextul prelungirii avertismentelor meteo de „cod portocaliu” pentru zona de sud și sud-est a țării, sunt anulate următoarele trenuri, în vederea prevenirii blocării traficului feroviar și fluidizării circulației în condiții de iarnă , se arata intr-un comunicat.

25 ianuarie

Trenurile Regio de pe ruta București Nord – P.O. Aeroport HC – Balotești și retur, din intervalul orar 14.10 – 19.10 (dus) și respectiv 15.15 – 20.15 (întors).
trenurile InterRegio 1555 și 1556 pe ruta București Nord – Ploiești Sud și retur .

26 ianuarie

Trenurile Regio de pe ruta București Nord – P.O. Aeroport HC – Balotești și retur, din intervalul orar 08.10 – 13.10 (dus) și respectiv 09.15 – 14.15 (întors).
Trenurile Regio 8071 și 8072 de pe ruta București Nord – Pantelimon Sud h. – București Obor și retur.

46 echipe ale Enel Muntenia, in teren

Din cauza conditiilor meteo deosebite, a ninsorii abundente si a vantului puternic sunt afectate retelele electrice din raza de activitate a societatii Enel Distributie Muntenia, se arata intr-un comunicat al companiei.

In judetul Ilfov au ramas nealimentate total 1 LEA (linii electrice aeriene) si 3 LEA partial, 34 de posturi de transformare, fiind afectate partial 6 localitati (precum Cernica, Clinceni, Varteju, Baneasa, Straulesti, Sabareni), comparativ cu 8 localitati afectate la ora 12:00.

In judetul Giurgiu au ramas nealimentate total 5 linii LEA (linii electrice aeriene) si alte 4 LEA partial, cu 151 posturi de transformare, fiind afectate 17 localitati (precum Letca Noua, Ghimpati, Gradinari, Bolintin Deal, Ulmi, Gaiseni, Crivina, Bucsani, Stanesti, Clejani, Mirsa, Buturugeni, Vinatorii Mici, Gogosari, Roata), comparativ cu 20 localitati afectate la ora 12:00.

In Bucuresti au ramas nealimentate doua posturi de transformare (zona Crangasi, Drumul Sabareni).

Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul conditiilor meteo deosebite, se numara izolatori sparti si conductori rupti, copaci sau crengi cazute pe liniile electrice aeriene.

Au fost suplimentate numarul echipelor de interventie, la ora actuala sunt mobilizate 46 echipe Enel Distributie Muntenia si ale contractorilor care acționeaza pentru restabilirea in cel mai scurt timp a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor.

Ora 16.00

Primaria Sectorului 6: Peste 70 de copaci distrusi, 11 masini avariate

Din cauza ninsorii abundente și a intensității vântului din noaptea dintre 24 – 25 ianuarie 2012, pe raza Sectorului 6 au fost afectați 70 de copaci, iar crengile căzute au avariat 11 autoturisme proprietate privata, se arata untr-un comunicat.

Echipele specializate ale Administrației Domeniului Public și Dezvoltare Urbană  Sector 6 au intervenit  procedând la eliberarea autoturismelor de sub crengile copacilor și la eliberarea arterelor afectate de trunchiurile arborilor doborâți de viscolul puternic.

"Facem apel către asociațiile comerciale și instituțiile publice care își desfășoară activitatea pe raza Sectorului 6, precum și către proprietarii imobilelor și asociațiile de proprietari, să se implice în activitatea de eliberare a trotuarelor de zăpadă și gheață, având în vedere prognoza meteo pentru următoarele zile", se mai arata in comunicat.

În condițiile în care în București a fost anunțat cod portocaliu de viscol și ninsori, primarul Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraș a dispus ca, S.C Urban
S.A și echipele ADPDU S6 să intervină, cu promptitudine, pe toată raza Sectorului 6 pentru a asigura bunul mers al traficului rutier și pentru a înlătura efectele precipitațiilor abundente și a viscolului puternic.

Ora 17.00

Compania Apa Nova a trimis in mijlocul viscolului 15 utilaje de mare capacitate si 16 utilaje mai mici, insotite de 85 – 90 de oameni. "Nu avem avarii deosebite, dar exista mici acumulari de apa din cauza gurilor de canalizare blocate de zapada. Actionam pentru deblocarea acestora", a declarat, pentru Green Report, Epsica Chiru, director general adjunct Apa Nova.

Potrivit acestuia, nu exista pericol de inghetare a conductelor de alimentare, indiferent de temperatura exterioara, intrucat toate conductele sunt ingropate sub adancimea de inghet. In zona Capitalei, adancimea de inghet este de 80 de centimetri.

In sedinta de astazi a Guvernului, subsecretarul de stat Raed Arafat a recomandat masuri speciale pentru asigurarea serviciilor medicale de urgenta: "Pacientii care urmeaza sa se prezinte la dializa, gravidele in termen sa fie preluati din timp, sa li se asigure un loc de cazare. Sa se evite transferurile interclinice care nu sunt urgente, mai ales cele intre judete – limitati la urgente!", a cerut Raed Arafat.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri