Update: Exploatarea gazelor de sist, atacata in instanta

Moratoriul privind gazele de sist trebuie reglementat in mod expres, a declarat miercuri Laurentiu Pachiu, managing partner Pachiu & Asociatii, in cadrul Energy Forum.

“O eventuala initiativa de interzicere sau stabilirea unui moratoriu trebuie sa tina cont de anumite prevederi legale in vigoare in Romania, ca de exemplu Legea Petrolului sau Carta Energiei”, a spus Pachiu.

Potrivit acestuia, Romania nu are motive sa se teama de aceasta tehnologie, atata timp cat sunt respectate normele in vigoare. Statul roman dispune de toate mijloacele de control necesare.

“Conform legii, statul este proprietarul resurselor de petrol si gaze. Exploatarea gazului de sist reclama costuri foarte ridicate iar interesul public rezida ca aceste resurse sa fie exploatate fara riscuri si fara costuri din partea statului roman”, a punctat Pachiu.

Exploatarea gazelor din sist a fost suspendata

Amintim ca, acum trei saptamani, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a anuntat suspendarea exploatarii gazelor din sist in Romania, pana la sfarsitul anului 2012. Rovana Plumb a declarat ca emiterea avizului de mediu care sa permita exploatarea gazelor din sist va fi conditionata de realizarea unor studii stiintifice, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, care sa verifice impactul extractiei gazelor de sist asupra mediului.

Ministrul Mediului a precizat, raspunzand la intrebarea Green Report, ca “la nivelul UE este in discutie si se face o evaluare asupra exploatarii gazelor din sist prin metoda fracturarii hidraulice”.

Ultima ora: 5 ONG-uri au depus plangere impotriva contractelor Chevron

5 organizatii de mediu, printre care se numara Greenpeace Romania, Salvati Bucurestiul sau Pro Vulcan, au atacat astazi in instanta contractele Chevron. Plangerea a fost inaintată si in numele a 3.000 de barladeni, iar motivul acestui demers il reprezinta cererea din partea organizatiilor de mediu de a fi desecretizate in totalitate contractele incheiate intre statul roman si compania americana, Chevron.

Pana acum, potrivit Greenpeace, reprezentantii Chevron au fost de acord cu desecretizarea a 3 dintre cele 4 contracte incheiate cu statul roman, si anume cele de la Vama Veche, Costinesti si Adamclisi.

"Cerem sa fie desecretizat inclusiv contractul  pentru exploatarea gazelor de sist din perimetrul Barlad, deoarece este dreptul cetatenilor de a sti ce cuprinde acest contract, iar, in afara de acest lucru, in plangerea noastra, depusa astazi in instanta, am invocat inclusiv vicii de procedura. In plus, cerem statului roman sa inceteze orice contract cu Chevron, deoarece se incalca legislatia in domeniul protrectiei mediului, inclusiv <dreptul la viata>", a declarat, pentru Green Report, Bogdan Grecescu, asistent campanii, Greenpeace.

Cosmin Zaharia
Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri