Update: 25 de activisti Greenpeace au blocat Ministerul Mediului  (FOTO)

25 de activisti Greenpeace din mai multe tari ale Europei au blocat in aceasta dimineata biroul  ministrului roman al Mediului, Laszlo Borbely, nemultumiti de pasivitatea autoritatilor romane in privinta proiectului minier Rosia Montana.

Membrii Greenpeace, impartiti in doua echipe, s-au legat cu lanturile de caloriferul din biroul ministrului Mediului si au pus la balconul Ministerului un banner pe care scria: "Fara cianura la Rosia Montana".

Jandarmii au intervenit imediat, confiscand bannerul, insa nu au existat violente.

Laszlo Borbely a iesit din cladirea Ministerului aparent nervos, explicand ca activistii de la Greenpeace i-au cerut sa declare ca nici el nu este de acord cu proiectul minier si ca nu va emite avizul de mediu pentru redeschiderea minei.

In paralel cu actiunea de protest a  Greenpeace, la sediul Parlamentului European se desfasoara o dezbatere pe tema proiectului minier de la Rosia Montana:

Cianura pentru Rosia Montana, in discutie la Parlamentul European

ora 13.00

“Sunt foarte ferm in privinta protectiei mediului si sunt pus aici sa apar mediul. Activistii Greenpeace au intrat cu forta in biroul meu, fara nici o cerere si fara nici o programare in audienta. Cu toate acestea am stat de vorba cu ei o jumatate de ora, i-am intrebat daca vor apa minerala dar au refuzat. S-au legat de calorifer cu lanturile. Au spus ca nu vor sa plece. I-am lasat acolo si le-am spus ca poate este Ziua Portilor Deschise la Ministerul Mediului. Au venit si cu televiziuni din Ungaria, iar eu le-am spus ca niciun aviz pentru Rosia Montana nu a plecat de la Mediu, documentatia este in stadiul de evaluare. (…) Activistii Greenpeace or sa plece. Am epuizat subiectul”, a declarat Laszlo Borbely, in timp ce pleca de la Ministerul Mediului.

ora 13.30

Dupa 4 ore de protest, 10 activisti au iesit din cladirea Ministerului Mediului, fiind condusi de jandarmi spre poarta din spate. Membrii Greenpeace sunt decisi sa revina la Bucuresti, daca mina de la Rosia Montana se va redeschide.

Iutta Matysen, Austria: „Nu-i adevarat ca ministrul a vorbit cu noi o jumatate de ora. N-au fost decat cateva minute si ministrul a spus cateva cuvinte in romana si nu am inteles pentru ca eu nu vorbesc romaneste. Acum plecam, dar vom reveni, daca va fi nevoie, pentru ca dorim sa oprim acest proiect minier periculos”, a declarat, pentru Green Report, activista Greenpeace.

ora 12.00

Activistii Greenpeace – austrieci, maghiari, nemti, italieni, slovaci si romani

Surse din minister spun ca activistii refuza orice fel de comunicare cu reprezentantii Ministerului Mediului. "Activistii de mediu sunt ca o stana de piatra si isi repeta doar revendicarile. Comunicarea este mai dificila pentru ca, dintre cei aflati in biroul ministrului, doar doi vorbesc limba romana".

Greenpeace a respins afirmatia ca protestul ar fi fost unul violent. „Ministerul Mediului este o cladire publica, noi nu am facut altceva decat sa punem un banner la fereastra. Intr-adevar, unii dintre noi s-au legat cu lanturi”, a explicat, pentru Green Report, Iutta Matysen (Austria).

"Am fost serviti cu ceai si cafea de ministrul Mediului, Laszlo Borbely insa l-am refuzat", a declarat unul dintre protestatari.  

Actiunea Greenpeace a luat prin surprindere oamenii de paza din Ministerul Mediului

Actiunea de azi a Greenpeace este prima forma de protest de acest gen din Romania. Potrivit unor surse din Minister, in biroul si in anticamera ministrului se afla 15-20 de protestatari, asezati pe jos, supravegheti de cinci jandarmi.

Cei doi activisti Greenpeace care erau legati de calorifere s-au eliberat singuri, insa au ramas in birou.

Alti trei jandarmi pazesc acum intrarea din fata a Ministerului si alti trei sunt postati la intrarea din spate.

Patrunderea ecologistilor in sediul Ministerului, fara nicio dificultate, a fost posibila datorita faptului ca in cursul diminetii, ca in fiecare zi, la intrarea principala era un singur jandarm, in timp ce activistii de mediu erau vreo 20.

Ulterior, jandarmii au reusit sa-i legitimeze pe cei patrunsi in sediul Ministerului, dar nu au incercat sa-i evacueze.

Lipsa de reactie a autoritatilor, dorinta presedintelui Traian Basescu de a deschide in cel mai scurt timp mina de aur i-a determinat pe activisti sa recurga la acest gest extrem. 

Presedintele Asociatiei Alburnus Maior din judetul Alba, Eugen David, care a organizat sambata la Bucuresti un miting de protest la adresa proiectului minier de la Rosia Montana, sustine ca membrii Asociatiei s-au intors acasa imediat dupa terminarea protestului si nu au nicio legatura cu actiunea de astazi de la sediul Ministerului Mediului. Presedintele Alburnus Maior considera ca protestul actual este usor de inteles: „Ministerul Mediului trebuie sa inteleaga ca nu doar Rosia Montana este impotriva acestui proiect minier, ci toata tara”. Despre faptul ca protestatarii au reusit sa intre in biroul ministrului Mediului, Eugen David a comentat cu umor ca „poate au vrut sa se documenteze cu privire la stadiul proiectului”.

Mii de cetateni din Romania si Ungaria au trimis scrisori presedintelui UDMR, Hunor Kelemen si vicepresedintelui UDMR, Laszlo Borbely, care este si ministru al Mediului, pentru a le reaminti ca in agenda lor electorală din 2008 au promis sa ia masuri impotriva mineritului cu cianura.

Pagina web de unde poate fi trimisa aceasta scrisoare este www.greenpeace.ro/rosiamontana,  pentru varianta in romana, iar varianta in maghiara este www.greenpeace.hu/verespatak .

Mihai Diac
Mihaela Pavnutescu

 Citeste si: Oamenii din Rosia Montana continua rezistenta impotriva proiectului minier
Cianura pentru Rosia Montana, in discutie la Parlamentul European

 

 

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri