Uniunea Europeană ar putea avea o bancă pentru piața de hidrogen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţă crearea unei noi bănci europene care va garanta investiţiile în producţia de hidrogen şi care va investi 3 miliarde de euro în „pentru a ajuta la construcţia pieţei viitoare de hidrogen”.

Von der Leyen a anunţat, în discursul privind starea Uniunii Europene, că Europa a început deja la tranziţia către alte tipuri de energie, dând exemplul statelor care au investit masiv în energia eoliană, precum Danemarca, sau în transportul feroviar pe bază de hidrogen, precum Germania sau al Italiei, unde se produc panouri solare.
„Hidrogenul poate să schimbe situaţia în Europa. Trebuie să trecem de la piaţă de nişă către o piaţă de masă pentru hidrogen şi (…) vrem să producem 10 milioane de tone hidrogen regenerabil până în 2030”, mai anunţă preşedinta CE.

Ea anunţă, în acest context, crearea unei noi bănci europene pentru susţinerea investiţiilor în producţia de hidrogen, care va contribui la asigurarea achiziţionării de hidrogen, inclusiv prin utilizarea resurselor Fondului pentru inovare.
„Banca va putea investi 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei pieţe a hidrogenului. Astfel se va construi economia viitorului. Aceasta înseamnă Pactul nostru verde european. În ultimele luni, ne-am dat seama cu toţii cât este de important Pactul verde european. Vara anului 2022 va rămâne în amintirile tuturor. Am văzut cu toţii râurile secate, pădurile în flăcări, căldura extremă. Iar situaţia este chiar mult mai gravă. Până în prezent, gheţarii din Alpi au constituit o rezervă de urgenţă pentru râuri precum Rinul sau Ronul. Dar cum gheţarii din Europa se topesc mai repede ca niciodată, secetele viitoare vor fi cu mult mai puternice”, a spus preşedintele CE.

Ea consideră că sunt necesare eforturi continue pentru a asigura adaptarea la schimbările climatice şi pentru ca natura să devină primul nostru aliat.

Iată de ce Uniunea va pleda în favoarea unui acord global ambiţios  pentru natură, în cadrul Conferinţei ONU privind biodiversitatea care va avea loc anul acesta la Montreal”, adaugă preşedintele CE.

În decembrie, Comisia a adoptat un set de propuneri legislative pentru decarbonizarea pieței gazelor prin facilitarea adoptării gazelor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon, inclusiv a hidrogenului, și pentru asigurarea siguranței energetice pentru toți cetățenii Europei. Comisia a anunțat că monitorizează Strategia UE privind metanul și angajamentele sale internaționale prin propuneri de reducere a emisiilor de metan în sectorul energetic în Europa și în lanțul nostru global de aprovizionare. Uniunea Europeană trebuie să decarbonizeze energia pe care o consumă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030 și pentru a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, iar aceste propuneri vor contribui la realizarea acestui obiectiv.

Citește și: Bankwatch: România la coada clasamentului UE la energia solară și eoliană

spot_img

Ultimele știri