Protectia consumatorilor impotriva unei noi posibile contaminari cu dioxina se va imbunatatii datorita unor noi masuri care vor fi implementate la nivelul Uniunii Europene incepand cu jumatatea anului viitor.
Potrivit Comisiei Europene aceste masuri vor evita retragerea alimentelor din piata si vor reduce semnificativ atat costurile industriei cat si ale consumatorilor.
Contaminarile cu dioxina, asa cum s-a intamplat in Germania la inceputul acestui an, reprezinta un risc major pentru siguranta consumatorilor si, de asemenea, au ca rezultat costuri directe si indirecte uriase pentru economie.
Astfel, intreprinderile care produc hrana pentru animale prin procesarea uleilor vegetale, fabricarea produselor derivate din uleiuri vegetale si grasimi de amestecare vor trebui aprobate si nu numai inregistrate.
De asemenea, grasimile destinate hranei animalelor si produselor alimentare vor fi strict separate in timpul productiei si transportului de grasimile destinate pentru uz tehnic, de exemplu, in industria chimica. In plus, etichetarea produselor trebuie sa mentioneze in mod explicit destinatia lor. Aceste masuri vor ajuta la prevenirea intrarii produselor improprii pentru hrana animalelor in lantul alimentar.
Totodata, va fi introdus la nivelul UE un plan de testare armonizat cu niveluri minime obligatorii pentru dioxina. Testarea se va concentra pe produsele riscante in momentul in care intra in lantul alimentar.
Comisia considera ca masurile vor permite efectuarea unor controlae mai amanuntite in lantul de productie. Desi implementarea acestora va implica anumite costuri, acestera din urma vor reprezenta doar un mic procent din costul necesar in cazul unei contaminari cu dioxina.
La inceputul lunii ianuarie 150.000 de tone de hrana pentru porci si pasari de curte au fost contaminate cu dioxina, dupa datele comunicate de guvernul german. Firma Harles und Jentsch a livrat grasimile industriale contaminate catre 25 de producatori de hrana furajera. Folosind si materii prime din import, firma isi exporta produsele in toata Europa.
Dioxinele sunt combinatii chimice cu un grad diferit de toxicitate. Tetraclorbenzodioxina (TTCD) sau otrava Seveso poate fi mortala in concentratie foarte mica. In experientele pe animale, s-ar fi dovedit ca dioxina are efecte cancerigene. Ca efecte de lunga durata asupra sanatatii omului au fost identificate dereglari ale sistemului imunitar, boli ale pielii, cailor respiratorii, glandei tiroide si ale aparatului digestiv. O victima celebra a intoxicarii in urma unui atac cu dioxina (2004) este fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Yuscenko.
Foto: zimbio.com