Unirea, Alba: Zonele turistice – ferite de orice sursa de poluare

Interviu cu domnul Cosmin COVACIU – comisar general adjunct la Garda Nationala de Mediu

– Cum merge treaba pe la Comisariatul General?

– In ultimele saptamani, preocuparile Comisariatului General si ale mele personal au fost indreptate in special catre litoralul romanesc. Asta nu inseamna ca celelalte judete sau activitati de organizare au fost uitate. Cu toate acestea, vreau sa ii informez pe cei din judetul Alba ca am incercat si zicem noi am reusit sa-i scuturam putin pe cei care neglijau cu buna stiinta normele de conduita si bun simt pe malul marii. Turismul a fost si ramane pentru mine o prioritate. Trebuie sa ii facem sa inteleaga pe cei care ne ofera conditii de cazare si masa ca turistul roman este la fel ca oricare altul, are drepturi egale, trebuie sa fie respectat si sa i se ofere serviciile pentru care plateste. In consecinta, Garda Nationala de Mediu a delegat pe perioada verii mai multi comisari din tara care sa sprijine activitatea celor din judetul Constanta, astfel incat numarul si consistenta controalelor sa se intensifice. Au fost aplicate amenzi mari celor care nu au inteles ca trebuie sa respecte legea. Astfel, in urma controalelor din perioada 29 iunie – 13 iulie 2008 au fost aplicate 19 sanctiuni, din care 5 avertismente si 14 amenzi in valoare de 123.000 de lei.

– Vorbeati despre activitati organizatorice.

– Da, pentru Garda Nationala de Mediu avem cateva obiective importante in acest an. In primul rand, trebuie sa reacreditam ISO 9001 pentru ca am ajuns la sfarsitul perioadei de 3 ani si, de asemenea, ne-am propus ca tot in acest an sa acreditam ISO 14001 Garda Nationala de Mediu.

Dorim ca prin intarirea managementului calitatii sa incercam sa imbunatatim functionarea la toate nivelele a Garzii Nationale de Mediu. O prioritate pentru noi este scaderea presiunilor pe care diverse societati comerciale sau autoritati de stat le fac asupra comisarilor. Dorim sa existe o activitate independenta si tocmai de aceea, pe langa un sistem de management al calitatii cu reguli foarte stricte, am introdus si aproape am finalizat o gestiune electronica a tot ceea ce inseamna activitatea de control, astfel incat in saptamanile viitoare fiecare comisar al Garzii Nationale de Mediu sa poata sa introduca in timp real toate procesele verbale de control, constatarile si alte acte pe care le intocmeste. Coruptia este unul din subiectele foarte des mentionate in discutiile Romaniei cu Uniunea Europeana. Dorim, cel putin din punct de vedere al Garzii Nationale de Mediu, sa existe in cel mai scurt timp o transparenta care sa ne permita sa evitam orice discutii pe aceasta tema.

– Aveti si alte controale programate?

– Asa cum va spuneam, o preocupare continua a Guvernului Tariceanu este promovarea turismului. Au existat multe proiecte de finantare care au dezvoltat zonele turistice. E datoria noastra sa incercam sa fortam mana operatorilor turistici, a primariilor, a societatilor comerciale, sa ofere servicii de calitate turistilor. Tocmai de aceea in urmatoarea perioada programam o activitate de control pentru verificarea albiilor raurilor din punct de vedere al colectarii deseului de material lemnos dar si al peturilor.

– Vorbiti despre raurile de pet-uri?

– Aceasta este o problema cu care ne confruntam de fiecare data. Cand ploua, Muresul, Oltul si alte rauri se transforma din rauri cu apa, in rauri de pet-uri. Lucram pe langa activitatea de control si la o modificare legislativa care sa reduca poluarea din fasa. Practic vom incerca sa gasim o solutie mult mai hotarata inca de la producatorii de deseuri.

As incheia prin a spune ca daca vrem sa avem o Romanie frumoasa, fiecare dintre noi trebuie sa intelegem ca avem doua obligatii importante: pe de o parte, sa avem grija ca noi, familiile noastre, prietenii nostri sa nu devenim un generator de poluare, iar pe de alta parte trebuie ca fiecare dintre noi sa devina un mic voluntar de mediu. Ce inseamna voluntar de mediu? E foarte simplu. De fiecare data cand constatam ca exista mizerie, deseuri, poluare, sa anuntam Garda Nationala de Mediu pentru a putea interveni eficient.

spot_img

Ultimele știri