Oficiul pentru Studii Pedologice si Agrochimice Alba lucreaza in aceasta perioada la realizarea mai multor studii care au ca scop imbunatatirea calitatii terenurilor agricole, in vederea stabilirii culturilor pretabile la suprafetele respective.
Directorul OSPA Alba, Aurel Todoran, ne-a declarat ca specialistii pe care-i coordoneaza realizeaza un studiu pedologic si agrochimic pentru inventarierea solurilor de pe o suprafata de 4.050 hectare, in zona Garbova de Sebes. Vor fi studiate, in principal, gradul de degradare si calitatea solului, urmand ca pe baza rezultatelor studiului sa fie dispuse masuri ameliorative pentru imbunatatirea calitatii terenurilor si stabilirea favorabilitatii solului pentru diverse culturi, in scopul obtinerii unor productii agricole superioare. Studiul este realizat la solicitarea Guvernului, care urmeaza sa elaboreze ulterior programe de ameliorare a solului.
Un alt studiu aflat in curs de elaborare vizeaza stabilirea zonelor de potential agricol pentru diferite culturi, document comandat de o societate agricola din Ighiu pentru 17 parcele cu suprafete cuprinse intre 7 si 32 de hectare, in total aproape 250 ha. Potrivit directorului Aurel Todoran, producatorii agricoli pot beneficia de subventii de stat doar daca terenul pe care infiinteaza culturi are un potential mediu sau ridicat.
Potentialul se stabileste in functie de tipul solului si de punctele de bonitare, calculate pe baza unor indicatori cum ar fi temperatura, precipitatiile, panta, salinizarea, alcalinitatea, etc. De exemplu, pentru grau, potentialul ridicat este cuprins intre 70 si 100 de puncte, potentialul mediu, intre 70 – 30 puncte si potentialul scazut, intre 1 – 30 puncte. Pe langa acestea, specialistii OSPA Alba intocmesc studii pentru scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri si stabilirea clasei de calitate a solului pentru constructii in extravilanul unor localitati, respectiv redarea in circuitul agricol a terenurilor scoase temporar din acest circuit.