Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Unilever te invata sa reduci risipa de alimente si apa

Adoptarea unui stil de viata sustenabil, care implica reducerea risipei de alimente si apa, poate aduce, lunar, in bugetul unei familii economii de aproximativ 17,5%, arata rezultatele unui  experiment social efectuat in aceasta toamna in Romania de Unilever South Central Europe si de compania de cercetare 360Insights.

Micile schimbari ale stilului nostru de viata pot reduce efectele negative asupra mediului, aducand, totodata, reduceri la bugetul gospodariei”, a declarat Jarek Malinowski, Managing Director la Unilever South Central Europe (foto 2).

Experimentul Unilever a avut loc in casele a 7 familii de romani, cu profile demografice diferite, timp de 9 saptamani. Participantii au monitorizat cantitatea de mancare aruncata zilnic si consumul de apa din gospodarie, oferind astfel o imagine de ansamblu asupra gestionarii resurselor intr-o gospodarie.

Printre recomandarile  pe care Unilever le face pentru un stil de viata sustenabil se numara: planificarea saptamanala a meselor, efectuarea cumparaturilor pe baza de lista, congelarea si refolosirea resturilor alimentare, marirea frecventei dusurilor, in detrimentul bailor, oprirea apei in timpul spalarii pe dinti, planificarea eficienta a spalarii hainelor”,  a explicat Dana Dobrescu, Communications Manager, Unilever Romania.

In cele 6 saptamani de implementare a recomandarilor, participantii au economisit pana la 8 metri cubi de apa si au redus aproape in totalitate cantitatea de mancare aruncata la gunoi.

Desi au avut un program aglomerat, iar implementarea tuturor recomandarilor a fost, initial, o provocare, participantii au realizat ca treptat si-au schimbat stilul de viata. Efortul nu a fost, in final, atat de mare cum parea, fiind compensat de economii financiare. Astfel, participantii la studiu au reusit sa nu mai arunce deloc mancare si au facut economii considerabile la apa.

Mi se pare din ce in ce mai usor de facut. La inceput era mai dificil, acum deja devine natural si deja mi-a intrat in instinct sa gandesc astfel. Eu nu fac aceste schimbari doar pentru studiu, le fac pentru mine, si vreau sa continui astfel. Este vorba despre principii, pana la urma. Poate, in final, se prinde ceva si de cei mici”, a declarat, la incheierea proiectului, Liviu M., 43 de ani, tata a 3 copii.

Familiile implicate in experiment au fost surprinse de cantitatea de mancare aruncata saptamanal. Monitorizarea deseurilor alimentare i-a determinat sa inteleaga atat adevarata dimensiune a fenomenului, cat si faptul ca, luand masuri, pot face economii la buget.

Sfaturi pentru un stil de viata sustenabil

Experimentul de sustenabilitate Unilever s-a desfasurat pe parcursul a 9 saptamani, in casele a 7 familii cu profile demografice diferite. Dupa o saptamana de monitorizare a stilului de viata al participantilor, acestora li s-au prezentat o serie de sfaturi pentru reducerea consumului de apa si a micsorarii cantitatii de mancare aruncate.

Sfaturi pentru reducerea cantitatii de resturi alimentare aruncate

1.            Faceti o planificare saptamanala a meselor familiei

a.            Decideti ce veti gati pentru a stabili exact ingredientele si cantitatile de care veti avea nevoie

b.            Estimati numarul de mese, eventual gustari, pe care le veti avea in saptamana urmatoare

2.            Intocmiti o lista de cumparaturi

a.            Cumparati doar produsele de care aveti nevoie

b.            Monitorizati produsele care sunt pe terminate

3.            Congelati resturile alimentare – nu le aruncati, le puteti folosi ulterior, economisind astfel timp, bani si resurse

4.            Gatiti cu resturile de mancare ramase-exista o multitudine de retete care va pot ajuta sa fiti creativi in bucatarie si sa nu aruncati mancarea ramasa.

 Sfaturi pentru reducerea consumului de apa

1.            Faceti dusuri scurte, durata optima a unui dus este de 4 minute

2.            Invatati modul corect /eficient de a spala vase si rufe (planificarea unei zile/saptamana pentru spalarea hainelor), dar si de a va spala pe dinti (spre exemplu, trebuie sa opriti apa in timpul periajului)

 

spot_img

Ultimele știri