UNICEF: Peste 23 de ani, 1 din 4 copii va avea probleme cu accesul la apă

Până în 2040, aproximativ 600 de milioane de copii vor trăi în zone cu acces extrem de limitat la apă, din cauza schimbărilor climatice, potrivit UNICEF

accesul la apă
foto: traceuganda.org

Raportul Thirsting for a Future: Water and children in a changing climate a fost publicat astăzi, de ziua Internațională a Apei. În acesta, sunt expuse pericolele cauzate de epuizarea surselor de apă potabilă, care afectează viața și bunăstarea copiilor. Potrivit UNICEF, în anii următori, schimbările climatice vor influența și vor înrăutăți aceste riscuri.

Lipsa accesului la apă, în cifre

La nivel global, aproximativ 663 de milioane de oameni nu au acces la surse adecvate de apă potabilă. De asemenea, 946 de milioane de oameni nu au acces la toaletă. În plus, peste 800 de milioane de copii sub cinci ani mor în fiecare zi din cauza diareii, cauzate de lipsa accesului la apă și la sistemele sanitare.

„Apa este esențială. Fără apă nimic nu poate crește. Totuși, în jurul lumii, milioane de copii nu au acces la surse sigure de apă. Din această cauză, viețile și sănătatea copiilor sunt puse în pericol. La fel și viitorul. Dacă nu acționăm colectiv, criza va crește”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Anthony Lake.

Potrivit aceleiași surse, la nivel global, femeile și fetele petrec în fiecare zi 200 de milioane de ore pentru a colecta apă. De asemenea, 36 de țări se confruntă în prezent cu niveluri ridicate ale lipsei accesului la apă potabilă. Potrivit experților, asta înseamnă că cererea de apă depășește cu mult oferta de apă, provenită din sursele regenerabile disponibile. Cercetătorii spun că temperaturile în creștere, creșterea nivelului oceanelor, topirea gheții glaciare și fenomenele precum inundațiile și secetele sunt factori agravanți. Aceștia afectează disponibilitatea și calitatea apei, precum și pe cea a sistemelor de canalizare.

Care sunt recomandările UNICEF

Experții spun că impactul schimbărilor climatice asupra surselor de apă nu este ceva total inevitabil. Ei propun o serie de măsuri pentru evita previziunile exprimate în raport.

În primul rând, susțin aceștia, guvernele trebuie să pună pe primul loc accesul copiilor vulnerabili la apă în condiții de siguranță, pentru a maximiza rezultatele sociale și pe cele din domeniul sănătății. Apoi, efectele schimbărilor climatice trebuie să fie integrate în toate politicile și serviciile, care privesc apa și accesul la sistemele sanitare.

De asemenea, mediul de afaceri trebuie să lucreze cu comunitățile, pentru a preveni contaminarea și epuizarea surselor sigure de apă existente. Nu în ultimul rând, reprezentanții UNICEF spun că grupurile afectate trebuie să găsească noi metode, prin care să diversifice sursele de apă, și să crească capacitatea de stocare a apei în condiții de siguranță.

*În România, trei din opt oameni nu au acces la apă potabilă, potrivit Asociației Pro Consumatori (APC). În localitățile din mediul rural se înregistrează sute de cazuri de copii cu boala albastră, afecțiune generată de e intoxicația acută cu nitrați, urmare a preparării hranei cu apă din fântâni nemonitorizate sanitar.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri