UNICEF: 1 din 7 copii respiră aer toxic

La nivel mondial, 1 din 7 copii, aproximativ 300 de milioane, locuiesc în zone în care poluarea aerului depășește de șase ori cotele stabilite prin normele internaționale, ceea ce contribuie în mare măsură la mortalitatea infantilă, se arată într-un raport al UNICEF.

indian

 

„Poluarea aerului este una dintre principalele cauze ale mortalității infantile în cazul a 600.000 de copii sub 5 ani în fiecare an și amenință viața și viitorul altor câteva milioane. Substanțele poluante nu numai că afectează plămânii copiilor, dar pot afecta și bariera protectoare a creierului și dezvoltarea lor cerebrală, compromițându-le viitorul”, a explicat directorul general la UNICEF, Anthony Lake.

Studiul include și o imagine preluată de un satelit care arată că aproximativ 2 miliarde de copii locuiesc în țări în care poluarea atmosferică rezultată din folosirea autovehiculelor și a combustibililor fosili, praf și incinerarea deșeurilor depășesc normele acceptabile ale calității aerului stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Asia de sud este regiune cu cel mai mare număr de copii expuși riscurilor pentru că respiră un aer puternic poluat (620 de milioane), urmată de Africa (520 de milioane) și Asia de est și regiunea Pacificului (450 de milioane), arată raportul.

Studiu a fost publicat cu o săptămână înainte debutului conferinței ONU cu privire la schimbările climatice, COP22, care va avea loc la Marrakech, în Maroc în perioada 7-8 noiembrie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri