Ungurii construiesc un baraj in calea noroiului toxic

In vestul Ungariei a inceput constructia unui baraj de urgenta, dupa ce crapaturile din rezervorul de reziduuri chimice s-au extins, crescand riscul de producere a unui nou torent de noroi rosu in satul Kolontar, informeaza Reuters.

Aproximativ un milion de metri cubi de reziduuri toxice s-au scurs din rezervorul unui combinat de alumina, inundand satele si poluand raurile. Sapte persoane si-au pierdut viata din cauza poluarii, 123 au fost ranite, iar reziduurile au ajuns in mai multe rauri, inclusiv in Dunare.

Locuitorii din satul Kolontar au fost evacuati sambata, dupa ce au aparut crapaturi in partea nordica a rezervorului, fiind posibila o a doua scurgere toxica.
Noroiul rosu, un reziduu din productia de alumina, are un efect caustic asupra pielii. Acesta contine metale grele si este puternic radioactiv. Inhalarea prafului poate cauza cancer.

O crapatura de 25 de metri lungime a fost semnalata recent in peretele rezervorului, iar pana in aceasta dimineata s-a extins atat de mult incat nu a mai putut fi reparata. Secretarul de stat pe probleme de mediu din Ungaria, Zoltan Illes, a declarat ca peretele rezervorului ar putea ceda “intr-o zi sau intr-o saptamana” si ca muncitorii aflati la fata locului incearca sa termine un nou baraj care sa apere satul Kolontar si satul Devecser, in care locuiesc 5.400 de persoane.

Gyorgyi Tottos, purtatoarea de cuvant a echipelor de interventie, a declarat ca autoritatile spera sa termine in trei zile barajul de 600 de metri lungime si 5-7 metri inaltime, pentru a impiedica scurgerea prin sate a altor 500.000 de metri cubi de noroi rosu din rezervor.

“Este o cursa contra cronometru, in conditiile in care previziunile meteo sunt favorabile pentru urmatoarele zile, insa dupa aceea se asteapta ploi. Daca reusim sa terminam barajul inainte sa ploua, totul va fi in regula”, a declarat aceasta.

Tottos a adaugat ca noroiul rosu aflat acum in rezervor este mai gros decat cel care s-a scurs saptamana trecuta si care avea o consistenta apoasa. Astfel, in cazul in care s-ar produce un nou val de poluare, acesta s-ar imprastia mult mai greu.

Foto: Reuters

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri