Unele elemente chimice folosite la fabricarea de smartphone-uri sunt pe cale de dispariție

Jumătate dintre elementele chimice care sunt folosite în componența unui smartphone se îndreaptă spre dispariție, conform creatorilor unui tabel periodic unic care dezvăluie vulnerabilitatea și raritatea anumitor elemente naturale folosite în producția de electronice.

Noul tabel periodic, realizat de cercetătorii de la Universitatea St Andrews din Marea Britanie, a fost dezvăluit în cadrul Parlamentului European de către Catherine Stihler și Clare Moody, europarlamentare britanice, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la conceperea tabelului periodic al lui Mendeleev.

Cercetătorii atrag atenția că anumite elemente chimice care sunt folosite la fabricarea smartphone-urilor sunt din ce în ce mai greu de găsit, iar locația unora dintre ele se află în zone de conflict. O altă problemă este faptul că majoritatea dispozitivelor nu sunt reciclate.

Implementarea eco-designurilor pentru produse electronice, amânată de Uniunea Europeană

În Uniunea Europeană, peste 10 milioane de smartphone-uri sunt aruncate în fiecare lună, iar majoritatea nu sunt reciclate. Așadar, elementele chimice folosite în fabricația lor se află acum pe o listă de substanțe aflate pe cale de dispariție, realizată de Societatea de Chimie din Europa (EuChemS).

EuChemS speră că dezvăluirea duratei de viață și rarității elementelor care intră în componența electronicelor va promova o rată mai bună de reciclare și practici de reutilizare.

„Este uimitor că toate lucrurile din lume sunt făcute din doar 90 de componente, cele 90 de elemente chimice naturale. Există o cantitate finită din fiecare și utilizăm unele atât de repede încât vor fi disipate peste tot în lume în mai puțin de 100 de ani. Multe dintre aceste elemente sunt în pericol de dispariție, așa că este necesar să-ți schimbi telefonul o dată la doi ani?”, a declarat David Cole-Hamilton, vice-președinte EuChemS și profesor la Universitatea St Andrews.

5 feluri prin care companiile programează deteriorarea dispozitivelor electronice

Conform unui raport realizat în 2017 de către Uniunea Internațională de Telecomunicații, populația lumii a generat în 2016 44.7 milioane de tone de deșeuri electronice, dintre care au fost reciclate doar 20%, irosindu-se materiale prețioase, ca aur, argint, cupru, în valoare de aproximativ 55 de miliarde de dolari.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri