Una din șase specii ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice ar putea duce la extincția unei șesimi din plantele și animalele Pământului, dacă guvernele nu reduc creșterea emisiilor de gaze, conform unui studiu american publicat joi, informează Reuters.com.

Broasca testoasa uriasa

Cercetătorii au constatat că una din șase specii ar putea dispărea dacă emisiile de gaze cu efect de seră sunt necontrolate, iar temperaturile cresc cu 4.3 grade Celsius peste cele din anii 2100, în conformitate cu un scenariu al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) din cadrul Organizației Națiunilor Unite. Cele mai expuse riscului sunt niște specii din America de Sud, Australia și Noua Zeelandă, deoarece multe trăiesc în zone mici, nu se pot deplasa, sau nu se pot adapta cu ușurință la valuri de căldură, secete, inundații sau creșteri ale nivelului mării, arată raportul publicat în revista Science.

„Poate cel mai surprinzător este faptul că riscul de dispariție nu doar crește odată cu ridicarea temperaturilor, dar e și accelerat”, explică Mark Urban de la Departamentul de Ecologie și Biologie Evoluționară din cadrul Universității din Connecticut.

O creștere a temperaturii de până acum de 0.9 grade Celsius a pus în pericol de dispariție 2,8% din specii, conform studiului. Guvernele planifică să facă o înțelegere la nivel mondial, la un summit ONU care va avea loc în decembrie la Paris, pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră.

Studiul a analizat numai schimbările climatice, care e doar una dintre multele amenințări la adresa faunei sălbatice. La asta se adaugă poluarea, extinderea orașelor și pierderea pădurilor. Cumulate, spun experții, acestea ar putea declanșa dispariții atât de grave cum au mai fost doar acum 65 de milioane de ani, când a avut loc extincția dinozaurilor.

În timp ce pierderea habitatului și vânătoarea sunt în prezent amenințările cele mai mari, schimbările climatice vor fi pe termen mediu și lung factorul numărul unu în ce privește dispariția speciilor, spune Marco Lambertini, director general al grupului WWF.

Jamie Carr, un expert în specii, de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), spune că e imposibilă izolarea impactului încălzirii globale de celelalte amenințări. Până în prezent, a mai spus el, nicio specie nu a fost condusă spre extincție doar de schimbări climatice. IUCN spune că încălzirea globală a contribuit într-adevăr la dispariția broaștei aurii, văzută ultima oară pe un vârf de munte din Costa Rica în 1989.

Studiul publicat joi arată că sunt mici diferențe de riscuri cu care se confruntă diferite grupuri de animale. Alte studii sugerează că păsările vor putea să zboare spre noi habitate, în timp ce vietățile mai puțin mobile, cum ar fi broaștele și salamandrele ar putea avea de suferit cel mai mult pe măsură ce temperaturile se schimbă.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

China construiește un mare zid din copaci, ca să lupte împotriva schimbărilor climatice

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri