Un startup olandez a strâns jumătate de milion de euro pentru a strânge plasticul din oceane

Great Bubble Barrier, un startup din Olanda,  a câştigat un premiu de 500.000 de dolari la competiţia internaţională pentru antreprenorii de sustenabilitate Green Challenge, anunţă Forbes. Compania doreşte să folosească un dispozitiv – o barieră pentru a redirecționa plasticul în râuri și canale înainte de a ajunge în oceane şi a contribui la „Marea Supă de plastic”.

Startupul a fost fondat de trei femei care sunt toate marinari experimentați – Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet și Saskia Studer. Modul în care funcționează bariera este cu ajutorul unui tub cu găuri care așezat pe râu sau în canal, astfel încât atunci când se pompează aer cu presiune înaltă prin tub, o cortină cu bule este creată pe măsură ce bulele de aer se formează la suprafața apei.

Competiția Green Challenge oferă în total cinci premii mari antreprenorilor pentru sustenabilitate, în valoare totală de un milion de euro. Câștigătorii beneficiază, de asemenea, de șase luni de coaching din partea unui expert, pentru a ajuta produsul lor să reușească pe piață. Concursul global a fost lansat de mai bine de zece ani, inspirat de fostul președinte Clinton, potrivit site-ului propriu, „de a căuta acei antreprenori dedicați cu planuri de afaceri strălucitoare. Planuri care sunt gata să accelereze tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon”.

În urmă cu un an, echipa Great Bubble Barrier a testat un proiect pilot pe o distanţă de 200 de metri în râul IJssel, unul dintre cele mai rapide cursuri de apă din Olanda. În acest an, echipa a finalizat cu succes o campanie de strângere de fonduri, şi a strâns peste 50.000 de euro și a fost acceptată în programul de accelerator Climate KIC – finanțat de Comisia Europeană.

Anul viitor, ei speră să colaboreze cu cel puțin un festival olandez, pentru a preveni împrăștierea gunoiului tipic de festival în canalele locale. Dincolo de aceasta, planurile viitoare ale echipei Bariera Barieră includ orientarea către Asia pentru a aborda unele dintre cele mai poluate canale din lume.

„Supa de plastic” este un termen inventat în 1997 de căpitanul Charles Moore, care a navigat de la Hawaii către sudul Californiei, trecând prin Pacificului de Nord de-a lungul drumului. Această acumulare de plastic este ţinută în loc de curenţii circulari ai oceanului şi se întinde pe aproximativ 500 de mile marine.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri