AlgoteK, un startup din SUA fondat de trei absolvenți ai Universității din Oregon, dezvoltă un produs de plastic 100% biodegradabil, care se poate dizolva în apă în mai puțin de un minut, scrie dailyemerald.com.
Sursă foto: dailyemerald.com
Potrivit CEO-ului companiei și co-fondatorului David Crinnion, materialul plastic pe bază de alge maro este atât de sigur pentru mediu încât este comestibil.
„Nu va face rău nimănui. Un copac îl poate absorbi, un câine îl poate mânca, un copil îl poate mânca”, a spus Crinnion.
Materialul lui AlgoteK abordează o problemă-cheie a plasticului tradițional: rata de biodegradare. Plasticul tradițional, pe bază de combustibili fosili are nevoie de secole pentru a se descompune complet în molecule primare. Acest lucru a cauzat daune grave habitatelor oceanice, de la peștii care înghit particule microplastice la țestoasele de mare care se încurcă în plasa de plastic. Deoarece plasticul lui AlgoteK este construit din polimeri de alge maro solubili în apă, materialul lor se poate degrada rapid.
Potrivit lui Justin Lebuhn, ofițer șef de sustenabilitate și co-fondator al companiei AlgoteK, materialul lor va reduce în primul rând necesitatea de a folosi materiale plastice pe bază de combustibili fosili, deoarece plasticul lor este creat folosind alge maro. Algele maro elimină, de asemenea, dioxidul de carbon din atmosferă, despre care Lebuhn a spus că ar contribui la contracararea efectelor schimbărilor climatice.
Posibilele aplicații pentru materialul companiei AlgoteK sunt uriașe, potrivit celor trei membri ai companiei. Crinnion, Lebuhn și Tanner Stickling, director executiv și co-fondator, au sugerat că produsul lor ar putea fi folosit pentru orice, de la aplicatoarele de tampoane la materialele de ambalare. Dar, deoarece compania nu a decis încă o aplicaţie specifică a acestuia, Crinnion a spus că marketingul pentru produs va fi dificil.
„Suntem încă în prima fază a proiectului. [Investitorii] doresc ca noi să fim la etapa a 5-a, dar avem nevoie de 75.000 de dolari doar pentru a ajunge la etapa a treia”, a spus Crinnion.
AlgoteK nu este prima companie care inventează plastic pe bază de alge. Doi designeri olandezi au dezvoltat recent un material pe bază de alge maro care poate fi utilizat în imprimante 3D. Dar membrii companiei AlgoteK au spus că nimeni nu a reușit să valorifice cu adevărat invenția.
„Trebuie să-i faci pe [investitori] să creadă în ea la fel de mult ca tine”, a spus Stickling.
Cei trei membri ai AlgoteK s-au întâlnit pentru prima oară în septembrie 2017 la Sustainable Invention Immersion Week, un eveniment pus în scenă de departemanetele de design de produse, chimie, jurnalism și departamentele de afaceri ale Universităţii Oregon. După ce a ocupat locul doi la concursul Inventor din iunie 2018, grupul a intrat în discuții cu un producător de bioplastic din Albany, Oregon. Crinnion a spus că dorește ca firma să lanseze o linie de produse în jurul anului 2019.
Crinnion a afirmat că, de asemenea, compania a obținut un spațiu de laborator la Business Accelerator din Portland State University și își va muta baza de operațiuni de la Eugene Regional Accelerator și Business Network la Portland în următoarele săptămâni.
Pe lângă cercetarea și dezvoltarea plasticului, Stickling a spus că AlgoteK trebuie să găsească o modalitate de a promova compania în mod eficient astfel încât clienții să aibă încredere în produsul lor față de plasticul tradițional.
În viitor, Lebuhn a spus că spera ca AlgoteK să se extindă dincolo de plastic şi să utilizeze algele şi în alte domenii, cum ar fi combustibilii şi hrana animalelor. Dar pentru moment, compania se concentrează pe obținerea masei sale plastice.
„În decurs de zece ani, ar fi un vis să renunţăm la materiale plastice în general sau la materiale plastice de unică folosință”, a spus Lebuhn.