Problema mașinilor parcate pe pistele de biciclete și în alte locuri nepermise din București ar putea fi rezolvată foarte ușor cu ajutorul unui sistem de camere video de monitorizare și a inteligenței artificiale care să emită amenzi în mod automat. Propunerea fost făcută de Tudor Roșca, city managerul sectorului 1, care a atras atenția că legislația nu permite în acest moment polițiștilor locali să dea amenzi doar pe baza fotografiilor cu mașinile parcate ilegale, ci doar prin constatarea faptei la fața locului.
„Pe șoferul nedisciplinat care merge pe banda de pe pista de biciclete, în momentul de față, legislația nu permite poliției să-l amendeze decât prin constatarea la fața locului a acelui organ constatator. Poate să folosească imaginea ca probă, dar nu poate să trimită amenda în baza imaginii. Este cel mai mare centru urban de supraveghere video la Sectorul 1 pe domeniul public, în afara Marii Britanii. Sunt sute de dosare de la poliție care cer probe. Doar cu imaginile alea și cu un algoritm de inteligență artificială ai putea să emiți efectiv să emiți zeci de amenzi pe minut în special șoferilor nedisciplinați, care sunt și obligați să le plătească pentru au probleme”, a spus Roșca.
El a menționat că și procedura de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar este foarte greoaie și durează două ore până când o mașină care trebuie transportată prin centru, prin aglomerație, poate fi dusă la centru și depozitată.
La rândul său, managerul de proiect al Asociației Green Revolution, Corneliu Belciug, a spus că este nevoie de coerență în ceea ce privește politicile publice privind transportul alternativ și un aparat tehnic care să se ocupe de aceste probleme și care să nu fie schimbat o dată la patru ani, când au loc noi alegeri locale. El a subliniat că există un mare potențial în această direcție, însă lipsa infrastructurii de transport alternativ nu îi încurajează pe oameni să folosească bicicletele.
„În momentul de față există un potential foarte mare pentru oameni de a face switch-ul de la mașina personală către transportul alternativ, dar lipsa infrastructurii blochează foarte tare. Acolo unde au exista proiecte mici sau unde s-au mai făcut proiecte de infrastructură prin cartiere bicicliștii au început să apară”, a spus el.
Primăria a anunțat începerea elaborării Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde – București (POAV), care va fi coordonat de profesorul univ. dr. Bogdan Suditu, care a fost și invitatul Podcastului Green Report – „Cum ne recucerim orașul?”
În cadrul unui sondaj realizat în public, majoritatea participanților au spus că traficul este una dintre cele mai probleme care trebuie rezolvate pentru a diminua poluarea din București.
POAV va beneficia de expertiza și de finanțare din partea BERD.
„În cadrul acestui Plan vom cuprinde toate strategiile pe care le avem sau care sunt în lucru, pentru a face din București un oraș verde. Dintre lucrurile pe care noi le-am făcut deja, menționez contractele pentru noul PUG, noul plan de mobilitate urbană, Master plan velo. De asemenea, pe partea de transport public – achiziția a 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice, 100 de troleibuze și reabilitarea a 50 km de linie de tramvai, iar pe partea de termoficare – investițiile demarate în reabilitarea conductelor de termoficare, centrala nouă de la Titan, microcentralele cu care suntem în procedură de achiziție. Căutăm un echilibru între ce facem concret și situația strategiilor pe care Bucureștiul le are. Vrem să ajungem în momentul în care toate strategiile pe care le avem vor fi coerente, să știm ce vom face în următorii 10 ani, cu un buget predictibil, iar pentru asta colaborarea pe care o vom avea în cadrul acestui proiect este deosebit de importantă”, a spus Nicușor Dan, în cadrul evenimentului.
Citește și: Societatea civilă cere respingerea amendamentelor toxice din Codul urbanismului și Legea spațiilor verzi