Un român generază 7,35 kg de deșeuri electrice și electronice și reciclează doar 1,5 kg

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) generate de gospodăriile din România în 2015 se estimează a fi de 7,35 kg/persoană, în timp ce cantitățile de DEEE colectate și tratate corespunzător au fost de doar 1,2-1,5 kg/persoană, potrivit studiului „Cuantificarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice generate în România”, realizat de ECOTIC, alături de Universitatea Națiunilor Unite – Institutul pentru Cercetări Avansate de Sustenabilitate (UNU).

deee

Potrivit studiului maxim 30% din ce se generează ajunge să fie colectat prin sistemele oficiale de colectare și raportate ca rezultat național, 21% ajung la rude și prieteni, iar restul cazurilor sunt caracterizate de obiceiuri negative: duse la ghene, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la întâmplare.

debarasare deee

 Obiceiul negativ reprezintă modalitatea cu ponderea cea mai mare (27%), urmată de prelungirea duratei de întreținere (21%) și incertitudine (19%). În timp ce prelungirea duratei de deținere ar putea fi considerată ca reutilizare directă, celelalte două fluxuri subminează posibilitatea țării de a atinge ținta de coelctare: ele reprezintă deja 45% din deșeurile generate.

Ca și volum ele reprezintă peste 70 de kilotone de DEEE, aspect foarte îngrijorător pentru recuperarea metalelor critice și alte tipuri de metale, dar este deopotrivă o oportunitate ratată pentru industria națională de reciclare”, a declarat, marți, într-o conferință de presă Federico Magalini, unul dintre coordonatorii studiului.

Potrivit realizatorilor studiului, există două motive importante pentru care este esențial ca DEEE să ajungă în sisteme autorizate de colectare. În primul rând, deșeurile de echipamente electrice și electronice care ajung în sisteme improprii de colectare (circa 70.000 tone dintr-un total de 156.000 tone) au un impact nociv asupra mediului și sănătății populației, prin poluanții care există în DEEE-uri și care nu sunt recuperați și neutralizați. În al doilea rând, toate echipamentele care nu intră în fluxul autorizat sunt oportunități pierdute pentru industria de reciclare. De aceea, conștientizarea consumatorului este un element esențial pentru a schimba obiceiurile negative și efectele acestora.

Conștientizarea consumatorilor pare să fie unul dintre obstacole. Modalitatea reprezentată de obiceiul negativ pare să fie extrem de critică privid posibila dispersie de substanțe periculoase și contaminarea încrucișată cu alte fluxuri de deșeuri. De asemenea, se observă riscurile ridicate asociate cu epuizarea permanentă a resurselor naturale.

În perioada 2012 – 2015, România are ca țintă de colectare 4 kg DEEE/cap de locuitor.

Studiul a fost realizat cu scopul de a arăta starea de fapt a generării, colectării și reciclării DEEE în România, în cadrul proiectului „Steps for WEEE” derulat de ECOTIC cu finanțare de la Norway Grants. Studiul s-a bazat pe o metodologie dezvoltată de UNU, utilizată și în alte studii europene; interogarea pieței a fost realizată de GFK, prin metoda interviurilor față în față, la o bază de 1688 repondenți.

Citește și:

IOANA BOTEZATU, Coordonator Proiect CWIT INTERPOL, pentru Green Report: ”Majoritatea activităților ilegale pe DEEE sunt comise pe teritoriul Uniunii Europene. Comerțul ilegal trebuie să devină o prioritate a UE”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri