Un restaurant din Louny, în nord-vestul capitalei Cehiei, și-a lansat propria luptă împotriva risipei alimetare și a impus o taxă pentru clienții care nu mănâncă tot din farfurie.
Chelnerii le spun oaspeților „să mănânce tot sau să plătească”.
Restaurantele din Cehia aruncă tone de mâncare în fiecare zi. Mulți ar dori să o ofere mai departe celor nevoiași, dar normele stricte de sănătate îi împiedică.
Risipa alimentară este o problemă serioasă în case, supermarketuri, cantine și restaurante și, deși oamenilor nu le place să vadă mâncarea irosită, foarte puțini fac ceva în acest sens.
Restaurantele recunosc că aruncă în jur de 10 kilograme de mâncare în fiecare zi. Petr, ospătar de la un restaurant din Litvinov, spune că nu pare să existe o vreo rezolvare a problemei.
„Aruncăm resturi de mâncare în coșul de gunoi, în jur de 5 – 10 kilograme în fiecare zi. Cel mai adesea sunt legumele și alte preparate ca garnituri. Clienții le așteaptă. Dacă nu există o garnitură, se plâng. Când le dăm, de multe ori o lasă neatinsă. ”
Unele restaurante din orașele mai mici dăruiesc localnicilor resturile alimentare pentru a fi folosite ca hrană pentru animale. Cu toate acestea, majoritatea pur și simplu le aruncă.
După ani buni de aruncare a resturilor, proprietarul restaurantului din apropierea orașului Louny, a introdus un sistem de autoservire cu un bufet care oferă legume și alte feluri de mâncare. Oamenii își pot pune cât vor în farfurie, dar trebuie să mănânce tot sau să primesc o amendă de 50 de coroane adăugată pe nota de plată.
„Ideea este de a face oamenii să se oprească și să se gândească la cât de mult vor mânca. Oamenii comandă lucruri și le lasă. Vor să aibă patru sau șase găluște pe farfurie, dar mănâncă doar două. Deci, ceea ce spunem este: luați ce doriți să mâncați, încercați-l și reveniți la bar dacă mai doriți, dar nu vă lăsați farfuria pe jumătate plină. „