„Frigiderul Solidarității” este situat pe o stradă publică, unde oricine poate să doneze sau să ia resturi alimentare. Locuitorii din Galdakao, Spania, au abordat problema risipei alimentare într-un mod neconvențional și creativ, informează Treehugger.com.
La 30 aprilie, Asociația Voluntarilor Galdakao, condusă de Álvaro Saiz, a instalat un frigider pe marginea unei străzi. L-au numit „Frigorifico solidario” (frigiderul solidarității) și oricine este binevenit să lase resturi de mâncare sau să își ia acasă alimente lăsate de alții.
Saiz subliniază că frigiderul nu e destinat exclusiv nevoiașilor comunității; scopul este, mai degrabă, combaterea risipei alimentare într-un mod practic.
„Acesta nu e un act de caritate. E vorba despre utilizarea alimentelor care altfel ar ajunge la gunoi”, a declarat Saiz. „Nu contează cine ia ceva din el. Chiar și Julio Iglesias s-ar putea opri să ia mâncare. La finalul zilei, e vorba despre recuperarea valorii produselor alimentare și lupta împotriva risipei”, a adăugat el.
„Frigiderul Solidarității” a salvat în jur de 200-300 de kilograme în primele două luni de funcționare. Atât persoanele fizice cât și restaurantele au contribuit cu alimente precum linte, tortilla, înghețată și frigărui de carne, toate etichetate cu data la care au fost lăsate în frigider.
Sursă foto: Flickr.com
Mai citește:
Taxele și impozitele mai mici ar putea reduce risipa alimentară a României
Industria alimentară își recunoște greșelile în promovarea consumului excesiv
Magazinele comunitare, o nouă metodă de a contracara risipa alimentară în Londra
Pierderile generate de risipa alimentară ar putea ajunge la 600 miliarde de dolari pe an