Un oras din nordul Australiei va functiona, in doi ani, doar pe baza de energie solara. Aceasta este dorinta autoritatilor dupa ce Cloncurry a fost ales ca locul de constructie a unei centrale termice care are ca sursa razele de soare.
Cloncurry, Queensland, orasul care detine recordul pentru cea mai calduroasa zi din Australia, va putea furniza electricitate chiar si in rarele zile innorate sau pe timpul noptii de la centrala care inmagazineaza caldura in blocuri de grafit.
Autoritatile din Queensland au anuntat ca vor investi 6,5 milioane de dolari in centrala cu o putere de 10 megawati, ca parte a proiectului prin care vor sa faca din Cloncurry unul dintre primele orase care functioneaza doar pe baza de energie solara, informeaza Reuters.
„Cloncurry se lauda de mult cu titlul de cea mai calduroasa zi din Australia – 53 de grade Celsius la umbra, in 1889 – deci avem un castigator”, a declarat Anna Bligh, premierul Queensland.
Energia solara termica difera de panourile fotovoltaice care produc energie direct. Astfel, 8.000 de oglinzi vor reflecta razele soarelui pe blocuri de grafit. Apa va fi pompata prin blocuri pentru a genera aburi care genereaza electricitate prin intermediul turbinelor.
Caldura inmagazinata de blocurile de grafic produce aburi si dupa caderea serii, astfel ca generatoarele de electricitate functioneaza si noaptea.
Autoritatile din Queensland sustin ca centrala va produce 30 de milioane de kilowati de electricitate pe ora intr-un an, suficient pentru a asigura energie pentru intregul oras. Se asteapta ca centrala sa functioneze la inceputului anului 2010.
Australia si Statele Unite au refuzat sa semneze Protocolul Kyoto, care impune limite de emisii ale gazelor cu efect de sera tarilor dezvoltate. Primul ministru australian, John Howard, sustine ca orice accord international ar trebui sa include tarile in curs de dezvoltare precum China si India, ale caror economii au dus la cresterea emisiilor de dioxid de carbon.
Emisiile de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor ale Australiei sunt printre cele mai mari din lume. Autoritatile australiene se concentreaza pe eficienta energetica si tehnologie pentru a limita emisiile de dioxid de carbon.
Foto: discoveraustralia.com.au