Un om poate pierde între 50 și 58 de ore de somn pe an din cauza schimbărilor climatice

Majoritatea cercetărilor care analizează impactul schimbărilor climatice asupra vieții umane s-au concentrat asupra modului în care evenimentele meteorologice extreme afectează rezultatele economice și societale asupra sănătății la scară largă. 

Schimbările climatice pot avea însă o influență puternică asupra activităților umane fundamentale de zi cu zi, inclusiv o serie de rezultate comportamentale, psihologice și fiziologice care sunt esențiale pentru bunăstare. Într-un studiu publicat în jurnalul One Earth, preluat de newswise.com, anchetatorii raportează că creșterea temperaturii ambientale are un impact negativ asupra somnului uman pe tot globul.

Echipa spune că descoperirile lor sugerează că până în anul 2099, temperaturile suboptime pot eroda între 50 și 58 de ore de somn de persoană pe an. În plus, au descoperit că efectul temperaturii asupra pierderii somnului este substanțial mai mare pentru rezidenții din țările cu venituri mai mici, precum și pentru adulții în vârstă și pentru femei.

Rezultatele noastre indică faptul că somnul – un proces de restaurare esențial, integral pentru sănătatea și productivitatea umană – poate fi degradat de temperaturi mai calde”, spune primul autor Kelton Minor (@keltonminor) de la Universitatea din Copenhaga. „Pentru a lua decizii în cunoștință de cauză privind politicile climatice, trebuie să luăm în considerare mai bine întregul spectru de efecte plauzibile viitoare asupra climei, care se extind din opțiunile societale de astăzi privind emisiile de gaze cu efect de seră.”

Se știe de mult că zilele caniculare cresc decesele și spitalizările și înrăutăți performanța umană, dar mecanismele biologice și comportamentale care stau la baza acestor impacturi nu au fost bine înțelese. Calitatea subiectivă a somnului scade în perioadele de vreme caldă, potrivit datelor colectare în SUA, dar modul în care fluctuațiile de temperatură pot afecta schimbările rezultatelor obiective ale somnului la oamenii care trăiesc într-o varietate de climate globale a rămas neclar.

În acest studiu, oferim primele dovezi la scară planetară că temperaturile mai calde decât media erodează somnul uman”, spune Minor.

Pentru a efectua această cercetare, anchetatorii au folosit date anonime despre somn la nivel global, colectate de la brățările de urmărire a somnului bazate pe accelerometru. Datele au inclus 7 milioane de înregistrări de somn pe timp de noapte de la peste 47.000 de adulți din 68 de țări de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Măsurile tipului de brățări utilizate în acest studiu s-a arătat anterior că se aliniază cu măsurile independente ale stării de veghe și somn.

Studiul a sugerat că în nopțile foarte calde (mai mare de 30 de grade Celsius, sau 86 de grade Fahrenheit), somnul scade în medie cu puțin peste 14 minute. Probabilitatea de a dormi mai puțin de șapte ore crește, de asemenea, pe măsură ce temperaturile cresc.

Corpul nostru este foarte adaptat pentru a menține o temperatură stabilă a corpului de care depinde viața noastră”, spune Minor. „Cu toate acestea, în fiecare noapte, corpul face ceva remarcabil fără ca cei mai mulți dintre noi să știm în mod conștient – emite căldură în mediul înconjurător prin dilatarea vaselor de sânge și creșterea fluxului de sânge către mâini și picioare.” El adaugă că, pentru ca corpurile noastre să transfere căldură, mediul înconjurător trebuie să fie mai rece decât suntem noi.

Studiile controlate timpurii din laboratoarele de somn au descoperit că atât oamenii, cât și animalele dorm mai prost atunci când temperatura camerei este prea caldă sau prea rece. Dar această cercetare a fost limitată de modul în care oamenii care controlează temperatura ambientală pentru a fi mai confortabil.

În cercetarea actuală, anchetatorii au descoperit că, în condiții normale de viață, oamenii par mult mai bine să se adapteze la temperaturi exterioare mai reci decât la condiții mai calde. „În fiecare anotimp, demografie și diferite contexte climatice, temperaturile exterioare mai calde erodează în mod constant somnul, cu cantitatea de pierdere a somnului crescând progresiv pe măsură ce temperaturile devin mai calde”, spune Minor.

O observație importantă a fost că oamenii din țările în curs de dezvoltare par să fie mai afectați de aceste schimbări. Este posibil ca prevalența mai mare a aerului condiționat în țările dezvoltate să joace un rol, dar cercetătorii nu au putut identifica definitiv motivul, deoarece nu aveau date despre accesul la aer condiționat în rândul subiecților.

Cercetătorii observă, de asemenea, că, deoarece au descoperit dovezi convingătoare că impactul temperaturilor ridicate asupra pierderii somnului este inegal la nivel global, noile cercetări ar trebui să ia în considerare în special populațiile mai vulnerabile, în special cele care locuiesc în regiunile cele mai fierbinți și cele mai sărace din lume.

În lucrările viitoare, echipa ar dori să colaboreze cu oameni de știință experți în climă, cei care cercetează somnul și furnizori de tehnologie pentru a extinde sfera analizelor globale de somn și comportamentale la alte populații și contexte.

Citește și: Temperaturi de 50 de grade Celsius în India și Pakistan: „Trăim în iad”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri