Cresc cantitățile de pesticide periculoase găsite pe fructele și legumele vândute în Europa

Statele membre ale UE au fost obligate din punct de vedere legal încă din 2011 să elimine treptat 55 de pesticide periculoase. Cu toate acestea, prezența lor în alimente a crescut dramatic în ultimii zece ani, așa cum se arată într-un raport lansat de PAN Europe.

Raportul relevă o incapacitate a statelor membre de a pune în aplicare legile în detrimentul protecției consumatorilor. Expunerea crescută merge și în direcția opusă țintei de reducere a pesticidelor periculoase din Strategia Farm to Fork. PAN Europe și organizațiile membre solicită interzicerea directă a celor mai 12 pesticide toxice și eliminarea treptată a tuturor celor 55 de pesticide foarte dăunătoare până în 2030.

„Această categorie reunește cele mai periculoase substanțe utilizate pe alimente încă aprobate pe piața europeană. Acum, strategiile Farm to Fork și Biodiversitate propun să se reducă utilizarea lor cu 50% în 2030. Dar dacă statele membre ar fi urmărit în mod serios obiectivul de eliminare treptat prevăzut de Regulamentul privind pesticidele, acest obiectiv de la Farm to Fork ar fi fost deja atins astăzi”, a criticat Salomé Roynel, campaigner PAN Europe.

Deoarece aceste substanțe sunt extrem de toxice, Regulamentul (CE) Nr. 1107/2009 le reglementează mai strict decât alte substanțe active. Perioada lor de aprobare este limitată la 7 ani (față de 15 ani pentru alte pesticide), iar statele membre sunt obligate din punct de vedere legal să favorizeze alternativele mai puțin dăunătoare atunci când se face o cerere pentru un produs fitosanitar care conține un candidat pentru înlocuire. Acest principiu de substituție este instituit pentru de a conduce la eliminarea treptată și completă a acestor pesticide atât de dăunătoare.

„Aceste substanțe chimice ar trebui să dispară din alimentele noastre, dar, în schimb, observăm o creștere dramatică a expunerii la aceste substanțe în ultimii zece ani. Proporția fructelor și legumelor contaminate cu aceste pesticide continuă să crească. Adesea, alimentele prezintă multiple reziduuri din două sau mai multe dintre aceste substanțe toxice în același timp. Acest lucru demonstrează în mod clar că normele de substituție nu au fost niciodată puse în aplicare de către statele membre și că acestea nu și-au îndeplinit responsabilitatea de a proteja consumatorii”, a mai comentat Salomé Roynel.

Aceasta a subliniat că tranziția UE către un sistem alimentar durabil nu poate fi realizată până când cele mai periculoase pesticide nu sunt complet eliminate atât din sistemul său de producție, cât și din sistemul de consum.

„Aceasta nu este doar o aspirație politică; este legea din 2011 și este timpul ca statele membre să acționeze în temeiul ei”, a spus Roynel.

spot_img

Ultimele știri