Un nou sistem de monitorizare a pinguinilor poate afla cat traiesc acestia VEZI VIDEO

Problema urmaririi miilor de pinguini africani aproape identici a fost rezolvata, informeaza BBC News. Cercetatorii au dezvoltat tehnologie de supraveghere care poate identifica pinguinii si apoi ii poate urmari pe perioade lungi de timp. Acestia sustin ca tehnologia va ajuta la cunoasterea mai buna a speciei si poate ajuta ecologistii sa rezolve misterul duratei de viata a pinguinilor. Tehnologia este disponibila la Expozitia de vara a Societatii Roiale. VEZI CUM FUNCTIONEAZA SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE

"Pana acum, daca voiam sa urmarim pinguinii, foloseam benzi metalice de identificare pe inotatoare", explica Peter Barham, profesor de fizica la Universitatea Bristol, realizatorul Sistemului de Recunoastere a Pinguinilor. Pentru a citi codurile, ecologistii capturau animalele si inregistrau numarul fiecaruia.

Aceasta tehnica cere mult timp si este predispusa la erori, spune profesorul. Cu atat mai mult cu cat se lucreaza cu o populatie mare de 20.000 de pinguini africani care traiesc pe insula Robben, in Africa de Sud. In plus, benzile metalice s-au dovedit a fi daunatoare pentru animale.

"Am vrut foarte mult sa gasim o modalitate automata pentru a monitoriza aceste animale fara sa le provocam daune", a declarat cercetatorul. Noul sistem poate detecta caracteristici unice ale pinguinilor. Pinguinii africani adulti au pete negre pe piep. Cercetatorii spun ca nu sunt doi pinguini care sa aiba aceleasi pete.

"Am instalat o camera intr-o locatie pe langa care pinguinii trec in mod constant in drumul lor catre si dinspre mare. Fiecare imagine este trimisa catre un computer", explica profesorul.

Softul poate recunoaste daca exista pinguini in campul de vedere al camerei. Daca exista, identifica, dupa modelul petelor, daca este vorba de un penguin nou sau de unul pe care il recunoaste. Apoi, inregistreaza coordonatele inregistrarii.

"Asta inseamna ca putem urmari pinguinii in salbaticie, in timp real si cu acuratete", explica profesorul Barham.

Foto: BBC

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri