Un nou incediu a izbucnit, miercuri, în Delta Văcărești care se află în curs de a fi desemnată arie protejată. Potrivit Asociației Parcul Natural Văcărești, care coordonează eforturile de protejate a „deltei dintre blocuri”, și acest incendiu a fost provocat și arată necesitatea de a institui cât mai repede statutul de arie protejată pentru a opri distrugerea naturii. Oficiali ai ISU București-Ilfov au precizat că incendiul a izbucnit în jurul orei 13.30 și a cuprins în jur de cinci hectare de vegetație uscată. Pentru stingerea incendiului s-au folosit trei autospeciale.
„Oamenii din zonă ne-au spus că totul a fost premeditat. Au aprins focul și l-au întreținut, un astfel de incendiu nu pornește de la o țigară. Până nu avem raportul poliției putem face doar speculații”, a spus Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești. Acesta a precizat că suprafața totală afectată de incediu, inclusiv cele 5 hectare mistuite de flăcări, se ridică la aproximativ 10 – 15 hectare, deoarece căldura și fumul degajate de foc au depășit perimetrul comunicat de ISU București. De asemenea, membrii familiilor care locuiesc în interiorul deltei nu au fost afectați în niciun fel de foc sau fum.
Bărbulescu a adăugat că asociația a solicitat autorităților locale, în repetate rânduri, instalarea unui punct de pază pe dig, pentru ca astfel de incidente să fie evitate. Incendiile sunt un lucru des întâlnit în aceasta zonă, în ultimile luni înregistrându-se patru astfel de cazuri. Ultimul incendiu de proporții a fost înregistrat în luna septembrie a anului trecut când o suprafață similară a fost făcută scrum.
Delta Văcărești este în plin proces de transformare în arie protejată, iar în tot acest timp autoritățile sunt obligate să asigure paza în zonă astfel încât animalele și habitatele să fie protejate, însă, în opinia lui Dan Bărbulescu, evenimentul de miercuri arată adevăratul interes al autorităților. Pentru ca zona să devină arie protejată are nevoie doar de un singur aviz care să fie votat în Consiliul General. „Primăria ține acest proiect blocat și nu are niciun fel de justificare”, a subliniat reprezentantul Asociației Parcul Natural Văcărești.
Peste 60 de arbori au fost tăiați în această iarnă
Din informațiile asociației, peste 60 de copaci au fost tăiați în perioada decembrie 2014 – februarie 2015. Pe 27 februarie, Asociația Parcul Național Văcărești a sesizat printr-o scrisoare Garda Națională de Mediu cu privire la distrugerile la care este supusă viața sălbatică din această zonă. În afară de defrișările practicate pentru achiziționarea lemnelor de foc, în zonă se abandonează în mod frecvent deșeuri, cantitatea abandonată ajungând în prezent la ordinul tonelor. De asemenea, săptămânal din bălți se extrag cantități mari de pește. La capturarea acestora se folosește curentul electric și plasele monofilament, ambele interzise de lege.
Delta Bucureștiului din Lacul Văcărești, cunoscută și sub denumirea „delta dintre blocuri”, reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcărești, Şoseaua Olteniței, Şoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței. Locul este alimentat de izvoare subterane, care au permis creșterea unei vegetații diverse și a unor viețuitoare, ca păsări (94 de specii), animale acvatice ca șerpi de apă, tritoni, dar și vulpi, iepuri, vidre și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil.
La începutul lunii martie 2014, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a inițiat o dezbatere publică asupra proiectului Lacul Văcărești și a declarării acestei zone ca parc natural. Pe 4 iunie 2014, a fost publicată Ordonanța de Urgență prin care s-a creat cadrul prin care această zonă se va declara Parcul Natural Văcărești. Ultimul pas în acest demers trebuie făcut de Consiliul General al Municipiului București care trebui să-și dea acordul pentru înființarea acestei arii protejate.
Citește și:
FOTO Povestea Deltei Văcărești, în imagini
Incendiile, defrișările și deșeurile, pericolele care amenință Parcul Natural Văcărești