Un nou draft al acordului climatic, pe masa negocierilor de la Paris

Specialiștii de la COP21 au agreat o nouă versiune a textului viitorului acrod climatic. Există însă în continuare numeroase aspecte care trebuie negociate de către miniștri și experți în decursul săptămânii următoare. Iată care sunt cele mai importante.

Global Warming-Climate Change-COP21

Negociatorii prezenți la COP21 au predat sâmbătă un draft al acordului climatic pe care statele membre ONU ar trebui să îl semneze până pe 11 decembrie 2015. Următoarea săptămână, miniștrii și specialiștii reuniți la Paris vor stabili aspectele finale.

Textul a fost redus de la 54 de pagini, cât avea în cea de-a cincea sa versiune publicată în noiembrie, la doar 21. În contiunare, numeroase porțiuni au rămas între paranteze pătrate, ceea ce indică faptul că încă există aspecte sensibile care trebuie negociate.

Referindu-se la acestea, negociatorul-șef al Chinei s-a arătat încrezător:

„Avem o fundație solidă pentru săptămâna viitoare… ca și când am pregăti un fel de mâncare și avem toate ingredientele și condimentele rețetei, dar mai trebuie să o și gătim. Avem baza negocierilor și câteva neînțelegeri pe care trebuie să le discutăm, pentru a încerca să le rezolvăm, dar există voință politică din partea tuturor.”

Printre aspectele care vor pune cele mai mari probleme se numără stabilirea contribuțiilor financiare la care se vor angaja statele dezvoltate, pentru a le ajuta pe cele aflate în curs de dezvoltare să facă față schimbărilor climatice.

1,5 grade Celsius, noul obiectiv?

În cadrul discuțiilor, s-a avansat ipoteza de a semna un acord care să garanteze limitarea creșterii temperaturii la mai puțin de 1,5 grade Celsius, iar nu la 2 grade, așa cum se dorea inițial. Propunerea a venit din partea unor state afectate deja sever de mărirea nivelului apelor și este susținută de mediul de afaceri.

Există însă țări care se opun. Arabia Saudită, de exemplu, a încercat să blocheze atât ideea de asumare a unui obiectiv mai ambițios de 2 grade Celsius, cât și încercarea de a impune măsuri mai drastice decât cele asumate de state în contribuțiile intențioante determinate la nivel național (INDC).

Conform specialiștilor, dacă statele vor implementa doar măsurile asumate în cadrul acestor contribuții, temperatura medie globală va crește cu 2,7 grade Celsius până în 2100.

Consultați mai jos draftul acordului:

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri