Un miliardar britanic va testa biocombustibilul pe avioane cu reactie

Miliardarul britanic Richard Branson a declarat luni ca, la inceputul deceniului urmator, compania sa va produce biocombustibili, iar la inceptul anului viitor va testa un avion cu reactie pe baza de combustibil regenerabil, informeaza Reuters.

Virgin Group spera sa furnizeze biocumbustibil pentru autobuze, trenuri si masini in 3 sau 4 ani, a declarat Bronson. "La inceputul anului viitor vom zbura cu unul dintre avioanele noastre 747 fara pasageri cu unul dintre biocombustibilii pe care ii producem", a anuntat omul de afaceri.

Air New Zealand a anuntat, anterior, ca va testa un zbor pe baza de combustibil mixt – biocombustibil cu kerosen – la sfarsitul lui 2008, dar Virgin Group isi propune sa devanseze compania aeriana, testand biocombustibilul inainte.

Richard Branson a garantat ca va investi tot profitul de pe urmatorii 10 ani pe care il obtine din pachetul sau de actiuni de 51% din afacerile din domeniul traficului feroviar si aerian al Virgin Group in lupta impotriva incalzirii globale.

De asemenea, el a creat Virgin Fuels care investeste 400 de milioane de dolari in urmatorii 3 ani in initiative privind energia regenerabila, ca parte a promisiunii.

Biocombustibilii, la ora actuala etanol si biodiesel, au inregistrat o crestere spectaculoasa anul acesta in contextul unor cresteri-record ale pretului petrolului si al ingrijorarilor privind incalzirea globala. Acestia emit mai putine gaze cu efect de sera pentru ca sunt facuti din plante precum porumb sau soia care absorb dioxidul de carbon.

A reduce emisiile de gaze cu efect de sera din surse precum transportul este mai dificil decat a reduce emisiile din surse precum centralele energetice.

Branson a declarat ca avioanele cu reactie ar putea avea probleme in utilizarea etanolului, cel mai folosit biocombustibil, produs din porumb in Statele Unite si din trestie de zahar in Brazilia. Etanolul ingheata la 4.600 de metri, dar butanolul, un combustibil similar benzinei care poate fi produs din biomasa, etse o alternativa mai buna. Acesta este, de asemenea, mai putin coroziv decat etanolul.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri