Un gheţar din Himalaya s-a rupt şi s-a prăbuşit într-un lac de acumulare – VIDEO

Un fragment dintr-un gheţar din Himalaya s-a desprins şi a alunecat în albia râului Dhauliganga duminică dimineaţă în India. Apele râului, umflate brusc de volumul mare de gheaţă, au măturat tot ce le-a stat în cale la trecerea lor prin acea vale îngustă, inclusiv un baraj de acumulare, proiectul unei hidrocentrale, poduri şi drumuri, şi a determinat evacuarea satelor din aval, potrivit Reuters.

Autorităţile din India se tem că până la 180 de persoane ar fi dispărut şi alte 18 au murit. Se crede că majoritatea celor dispăruți sunt lucrători de la două hidrocentrale din zonă, precum şi sătenii aflaţi pe malurile râului în timp ce căutau lemne pentru foc şi îşi supravegheau turmele de animale. Sute de trupe, paramilitari și elicoptere militare au fost trimise în regiune pentru a ajuta la eforturile de salvare.

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat”, dar ne temem că între 100 şi 150 de persoane au murit, a declarat Om Prakash, secretar-general al guvernului din statul indian Uttarakhand, unde s-a produs incidentul.

Un martor ocular afirmă că a văzut un „zid” de praf, roci şi apă, după ce o avalanşă s-a produs în valea unui râu.

„Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni”, a declarat Sanjay Singh Rana, care locuieşte într-o zonă înaltă a satului Raini, într-o conversaţie telefonică purtată cu jurnaliştii de la Reuters. „Am crezut că şi noi vom fi luaţi de viitură”, a adăugat el.

Localnicii se tem că angajaţii care lucrau la proiectul unei hidrocentrale din apropiere au fost luaţi de viitură, , a adăugat Sanjay Singh Rana.

Imagini distribuite de localnici pe reţelele de socializare au surprins momentul în care apele lacului de acumulare s-au revărsat peste marginea superioară a barajului şi au măturat tot ce le-a stat în cale.

Acele înregistrări video, care nu au putut fi verificate deocamdată de Reuters, arată inclusiv momentul în care viitura a dus la vale mai multe echipamente de construcţie aflate la baza barajului.

„Inundaţiile de pe râul Alaknanda dincolo de strâmtoarea Nandprayang au devenit un fenomen obişnuit. Nivelul apelor râului este acum cu 1 metru peste cota normală, dar a început să scadă”, a declarat Trivendra Singh Rawat, prim-ministrul statului Uttarakhand, într-un mesaj pe Twitter.

Statul Uttarakhand, situat în Munţii Himalaya, se confruntă adeseori cu un risc sporit de inundaţii, viituri şi alunecări de teren. În iunie 2013, ploile torenţiale au provocat inundaţii catastrofale, care au făcut aproape 6.000 de victime.

Acel dezastru natural a fost denumit „tsunami Himalayan” de companiile mass-media din cauza torentelor uriaşe de apă care s-au format în munţi şi care au trimis la vale cantităţi mari de roci şi de noroi, acoperind locuinţe şi distrugând numeroase clădiri, drumuri şi poduri situate în aval.

Ce a provocat ruptura gheţarului?

Depărtarea locului în care s-a întâmplat acest lucru înseamnă că nimeni nu are un răspuns definitiv, până acum, potrivit BBC.

Experții spun că o posibilitate este că blocuri de gheață masive au rupt ghețarul din cauza creșterii temperaturii, eliberând o cantitate imensă de apă.

Acest lucru ar fi putut provoca avalanșele care au preluat în cădere pietrele și noroiul.

„Aceasta este o posibilitate puternică, deoarece a fost o cantitate uriașă de sediment care curgea în jos”, a spus DP Dobhal, un glaciolog senior, fostangajat  în cadrul Institutului Wadia de Geologie Himalayan al guvernului.

Experții spun că o avalanșă ar fi putut, de asemenea, să lovească un lac glaciar care apoi a izbucnit.

O altă posibilitate este că o avalanșă sau o alunecare de teren ar fi putut bloca râul de ceva timp, provocând revărsarea acestuia după creșterea nivelului apei.

Dezastrul de duminică a determinat grupurile de mediu să ceară revizuirea proiectelor de energie din munții sensibili din punct de vedere ecologic.

„Avalanșele sunt fenomene obișnuite în bazinul hidrografic. Au loc frecvent alunecări de teren uriașe”, spune, pentru agenția de știri AFP, M.P.S. Bisht, directorul Centrului de aplicații spațiale Uttarakhand.

Uma Bharti, fost ministru al resurselor de apă, a declarat că s-a pronunțat anterior împotriva unor proiecte de putere pe răul Gange și afluenții săi când era la guvernare.

Citeşte şi:

China încearcă să protejeze ghețarii prin învelirea cu pături speciale – VIDEO
Studiu: Topirea ghețarilor Himalayeni s-a dublat în ultimele două decenii
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri