O resursă non-regenerabilă, cu nici un substitut sintetic, fosforul este un nutrient esențial vieții și dispare mai repede decât putem realiza. Cercetătorii avertizează că nivelele de fosfor aflate în scădere pot periclita producția de alimente.
Încă de la milocul secolului al 19-lea fermierii depind de fosfor pentru a-și îmbunătății recoltele. Creșterea cererii din agricultură pentru acest mineral, folosit ca îngrășământ, a condus la o dezvoltare rapidă a mineritului în special în Statele Unite și în China, care se numără printre cei mai mari producători de fosfor. De asemenea, creșterea producției de carne, care necesită de 50 de ori mai mult fosfor decât legumicultura, a accelerat și mai mult cererea pentru îngrășămintele cu fosfor, iar aceasta este de așteptat să se dubleze până în 2050.
Avertimentul vine din partea a doi cercetători, Charly Faradji, Universitatea din Bristol, și Marissa de Boer, Universitatea VU din Amsterdam, care au făcut o descriere sumbră a modului în care epuizarea depozitelor de fosfor vor provoca conflicte geopolitice periculoase, probleme de mediu și foamete pe scară largă.
Nu poate fi înlocuit și nu există nici un substitut sintetic: fără fosfor, nu există viață”, scriu ei.
Soluția? Ca pentru multe alte probleme de mediu cu care se confruntă în prezent planeta noastră, consumul este cheia. Reducerea dependenței de îngrășămintele cu fosfor ar fi un pas uriaș. Fosforul ar putea fi, de asemenea, reciclat, deși tehnologia este încă în dezvoltare. Cert este, însă, că fosforul este un factor care nu trebuie ignorat.
Citește și:
ONU: 14 milioane de oameni, amenințați de foamete
10 milioane de etiopieni suferă de foame din cauza celei mai grave secete din ultimii 30 de ani