Un crater de impact a fost descoperit sub stratul de gheață din Groenlanda și pare să fie rezultatul impactului unui meteorit de fier care a lovit Pământul acum aproximativ 12.000 de ani.
Cercetătorii estimează că impactul meteoritului de 10 miliarde de tone ar fi produs de 47 de milioane de ori mai multă energie decât bomba nucleară Little Boy de la Hiroshima, topind cantități semnificative de gheață și trimițând resturi pietroase în atmosferă.
Craterul are o lățime de 31 de kilometri și este primul crater care a fost găsit sub un strat de gheață.
„Trebuie să te duci înapoi în istorie 40 de milioane de ani pentru a găsi un crater de aceeași mărime, așa că aceasta este o apariție foarte rară în istoria Pământului.”, a explicat Kurt Kjær, de la Muzeul Național de Istorie din Copenhaga.
Oamenii de știință au bănuit prima oară de existența craterului în 2015, când au descoprit o depresiune mare în imaginile radar cu pământul de sub ghețarul Hiawatha din nord-vestul Groenlandei, realizate de NASA.
În mai 2016, oamenii de știință au zburat deasupra ghețarului Hiawatha și au cartografiat roca în detaliu cu ajutorul radarului. Imaginile au dezvăluit prezența unui crater de impact, cu adâncimea de peste 300 de metri.
Pentru a confirma descoperirea, cercetătorii au colectat sedimente care au ajuns într-o luncă din apropierea craterului. Printre sedimente, au descoperit particule de cuarț șocat și alte materiale care sunt de obicei produse de impactul unui meteorit. Testele geochimice sugerează că meteoritul era făcut din fier.
Condiția craterului sugerează că a fost format după ce gheața a început să acopere Groenlanda, acum 3 milioane de ani, însă craterul ar putea fi mult mai recent. Pentru a afla vârsta exactă a craterului, cercetătorii vor trebui să foreze în gheață pentru a colecta sedimente din crater, sau să aștepte ca rocile din bazinul de impact să ajungă la suprafață pe măsură ce ghețarul se topește.