Un caz de diabet din şapte este provocat de poluare – studiu

Poluarea provoacă un caz de diabet din șapte la nivel mondial, sunt de părere cercetători americani care au publicat sâmbătă un studiu, care a constatat că și un nivel scăzut de poluare a ridicat șansele de a dezvolta boala cronică, potrivit AFP.

Diabetul a fost în principal asociat cu factori de stil de viață, cum ar fi dieta și un stil de viață sedentar, dar cercetările de la Facultatea de Medicină din St. Louis a Universității Washington au arătat că poluarea joacă, de asemenea, un rol major.

Studiul a estimat că poluarea a contribuit la apariţia a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet în lume în anul 2016, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din aceste cazuri.

”Studiul nostru arată o legătură semnificativă între poluarea aerului şi cazurile de diabet la nivel mondial”, arată într-un comunicat profesorul de medicină Ziyad Al-Aly.

Legătura dintre poluarea atmosferică şi diabet a fost deja avansată de studii anterioare.

Cercetătorii spun că au motive să creadă că poluarea atmosferică diminuează producţia de insulină şi provoacă inflamaţii, împiedicând organismul să transforme glucoza din sânge în energie.

Studiul, publicat în revista The Lancet Planetary Health, a constatat un risc crescut de îmbolnăvire chiar si cu nivelurile de poluare a aerului considerate sigure în prezent de către Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) și Organizația Mondială a Sanatatii (OMS).

Factori care favorizează diabetul precum suprapondera şi obezitatea au fost de asemenea luaţi în calcul.

”Acest lucru este important având în vedere că multe grupuri de lobby-uri economice afirmă că nivelurile actuale (poluanţi degajaţi în aer) sunt prea stricte şi ar trebui revizuite. Însă, probele demonstrează că nivelurile actuale nu sunt deloc sănătoase şi trebuie net reduse”, a precizat cercetătorul.

Cercetătorii, care lucrează cu oamenii de știință de la Centrul de Epidemiologie Clinică a Veteranilor au analizat date de la 1,7 milioane de veterani americani care nu au avut istorii de diabet si au fost urmăriți pentru o medie de 8,5 ani.

Informațiile pacienților de la veterani au fost comparate cu informațiile despre calitatea aerului pentru a examina relația dintre poluare și riscul de diabet.

Oamenii de știință au descoperit că riscul de a dezvolta diabet zaharat „a expus o legătură puternică cu poluarea aerului”.

Ei au elaborat apoi un model pentru a evalua riscurile diabetului la diferite niveluri de poluare și au folosit date din studiul anual Global Burden of Disease, pentru a estima prevalența diabetului cauzată de aerul rău.

Diabetul afecteaza mai mult de 420 de milioane de oameni la nivel global și este una dintre bolile cu cele mai rapide rate de creștere din lume.

Citește și: Studiu: poluarea aerului afectează dezvoltarea creierului fătului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri