Avionul Gulfstream V a survolat Pamantul de la un pol la celalalt pentru a studia miscarea gazelor cu efect de sera din atmosfera. Zborul este primul dintre cele cinci prevazute in proiectul de trei ani al Universitatii Harvard, informeaza Reuters.
Avionul a zburat din Colorado pana in zona arctica si inapoi spre Hawai, trecand prin Antarctica, echipat pentru a preleva probe din aer care sa fie studiate in laborator.
Observatiile initiale arata ca s-a format un strat de dioxid de carbon deasupra zonei arctice, care este cel mai probabil cauzat de poluarea industriala si de arderea copacilor din ultimele secole.
Nivelul oxigenului deasupra Antarcticii a crescut. Potrivit lui Britton Stephens de la Centrul National pentru Cercetare Atmosferica din Colorado, acesta ar putea fi rezultatul unei cresteri a plantelor tropicale datorita temperaturilor mai ridicate.
"Este foarte important sa intelegem cum functioneaza acum padurile si oceanele ca sa stim daca vor reusi sau nu sa ne mai protejeze pe viitor”, a afirmat Stephens.
Urmatoarele misiuni vor avea loc in alte momente ale anului pentru a ajuta oamenii de stiinta sa interpreteze variatiile de sezon ale nivelului de carbon din atmosfera.
Joi, 29 ianuarie, NASA a declarat ca va lansa in februarie un satelit care sa masoare cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera.
Una dintre cele mai mari provocari ale oamenilor de stiinta este de a urmari cele 30 de miliarde de tone de carbon emise anual de industria trasnporturilor, de uzine, defrisari si alte surse de poluare. Se estiemaza ca aproximatriv 40% din aceasta cantitate se acumuleaza in atmosfera.