Studiu: Umiditatea va înrăutăți efectele căldurii în următoarele decenii

Efectele negative ale umidității vor fi simțite din ce în ce mai mult pe măsură ce temperaturile cresc și vor îngreuna traiul în multe regiuni ale lumii, conform unui nou studiu.

umiditate caldura schimbari climatice

Numeroase regiuni de coastă sau cu climă umedă, cum ar fi nordul Indiei, sudul SUA, Africa centrală și de vest sau Amazonul, vor fi afectate de temperaturi tot mai greu de suportat, pe fondul unei umidități din ce în ce mai accentuate.

Sute de milioane de oameni ar putea fi afectați

Autorii studiului au măsurat temperaturile termometrului umed, prin care se pot determina efectele combinate ale umidității și ale căldurii. Procedeul constă în măsurarea temperaturii cu ajutorul unui termometru cu elementul termosensibil înfășurat într-o pânză umezită.

Cercetătorii au descoperit că până în 2070 temperaturi excesive care acum sunt înregistrate doar o dată pe an se vor înregistra mult mai des. În unele zone din tropice se estimează că se vor înregistra de la 100 la 250 de zile pe an în care umiditatea și căldura vor deveni insuportabile.

În cazul temperaturilor termometrului umed, 32 de grade Celsius este limita peste care este aproape imposibil să stai afară. Această temperatură este rar atinsă, însă în câteva decenii anumite zone ale Americii de Sud, Africii, Indiei sau Chinei ar putea avea 3-5 zile pe an cu temperaturi peste limită.

Conform studiului, anumite zone din India ar putea atinge temperatura critică de 35 de grade a termometrului umed, care este limita teoretică peste care oamenii mor în câteva ore fără răcire artificială. Folosind un indice de căldură-umezeală, această temperatură ar fi echivalentul a peste 70 de grade Celsius.

Ethan Coffel, autor al studiului, a declarat:

„Aceste condiții despre care vorbim nu apar niciodată acum – oamenii din majoritatea locurilor nu le-au simțit niciodată. Însă estimăm că vor apărea aproape de sfârșitul secolului.”

Radley Horton, co-autor al studiului, a declarat că aceste schimbări vor transforma toate domeniile de activitate umană, cum ar fi agricultura și economia.

Regiunile sărace și dens populate vor întâmpina cele mai mari probleme

Efectele temperaturilor ridicate în combinație cu umiditatea crescută pot fi devastatoare pentru sănătatea umană. În condiții de căldură uscată, corpul uman își reglează temperatura prin transpirație, care se evaporă odată cu căldura în exces. Însă într-un mediu umed procesul de evaporare nu mai poate avea loc, iar temperatura internă a corpului crește tot mai mult. În lipsa aerului condiționat, organele interne sunt puse sub presiune și pot ceda.

Alex de Sherbinin, co-autor al studiului, atrage atenția asupra numeroaselor aspecte de care va trebui să ținem cont când vine vorba despre asemenea schimbări:

„Nu este vorba doar despre căldură sau numărul de oameni. Problema este câți oameni sunt săraci, câți sunt în vârstă, cine trebuie să iasă afară pentru a munci, cine are aer condiționat.”

Oamenii care sunt nevoiți să lucreze în agricultură sau în alte activități în aer liber vor fi în pericol de boli cronice.

Singurul mod în care putem ocoli cele mai grave efecte ale umidității este să reducem drastic emisiile de carbon.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri