Sudan este ultimul mascul din specia rinocerilor nordici albi din lume și este protejat de paznici înarmați 24 de ore din 24 pentru a nu fi braconat. El este ultima șansă pentru salvarea speciei care a rezistat până acum 50 de milioane de ani pe Pământ.
Animalul în vârstă de 40 de ani trăiește în rezervația Ol Pejeta Conservancy din Kenya, unde mai trăiesc două femele din specia lui. Cele trei exemplare fac parte din ultimii cinci rinoceri nordici albi care mai trăiesc în lume. Alte două femele trăiesc în captivitate.
Pentru a fi protejat de braconieri, Sudan are radio transmițători și este păzit nonstop de gardieni înarmați. Ca o precauție suplimentară, îngrijitorii i-au scos cornul rinocerului. Fără corn, el nu mai este de interes pentru braconieri.
În 1960, existau peste 2.000 de rinoceri nordici albi în lume, potrivit WWF. Braconajul este principala cauză pentru care numărul exemplarelor s-a redus la 15 în 1984. Braconierii sunt periculoși atât pentru rinoceri, dar și pentru oamenii care îi protejează. Simor Irungu, unul dintre paznicii de la Ol Pejeta, spune că el și colegii săi au contracarat numeroase încercări ale braconierilor, deseori punându-și viața în pericol.
Prețul pentru cornul de rinocer ajunge pe piața neagră și la 75.000 de dolari pe kilogram.
Pentru a asigura paza armată a rinocerului, Ol Pejeta a lansat o campanie de crowdfunding și a strâns până acum peste 14.000 de lire sterline. Autoritățile din Kenya au anunțat că doar în 2014 braconierii au omorât 54 de rinoceri.
sursa: The Independent
Puteți citi și:
Număr record de rinoceri braconați în 2014