VIDEO Tot mai aproape de extincție. Ultimul mascul de rinocer alb nordic a încetat din viață

Rinocerul alb nordic este o subspecie aflată în pragul dispariției, după ce ultimul mascul a decedat luni. În toată lumea mai sunt doar două exemplare, femele. Cercetătorii speră ca prin fertilizare in vitro să salveze subspecia de la dispariție. 

Reprezentanții Ol Pejeta Conservancy, rezervație destinată conservării speciilor, cu o suprafață de aproximativ 360 km pătrați (suprafața municipiului București este de 228 km pătrați – n.r.), situată în zona centrală a Kenyei, au declarat că au luat decizia de eutanasiere a rinocerului Sudan din cauza deterorării rapide a stării de sănătate. Acesta a avea 45 de ani și suferea de complicații care îi afectaseră mușchii și oasele.

Înainte de a fi transferat în rezervația kenyană, Sudan a trăit la grădina zoologică Dver Kralove, din Cehia.

Este foarte trist. Pierderea lui Sudan arată în mod clar dimensiunea lăcomiei umane și impact pe care oamenii îl au aspra naturii. Dacă nu avem grijă de ceea ce avem, cu siguranță vom continua să să pierdem și alte specii care sunt în prezent pe cale de dispariție”, a declarat, pentru Reuters, Samuel Mutisya, șeful conservării faunei sălbatice de la Ol Pejeta.

Veterinarul Stephen Ngulu a explicat că duminică dimineață masculul nu s-a mai putut ridica, iar durerile severe nu puteau fi atenuate cu niciun tratament. În ultimele patru săptămâni, rinocerul a stat permanent în țarcul său, din cauza disconfortului provocat de o rană a piciorului drept din spate. 

Fertilizarea în vitro, singura speranță pentru consevarea rinocerului alb nordic

După ce toate încercările de a-l face pe Sudan să se împerecheze în mod natural au eșuat, anul trecut conservaționiștii i-au creat un profil în aplicația Tinder, în speranța de a strânge suficienți bani pentru a-i plăti un tratament pentru fertilitate în valoare de nouă milioane de dolari.

Potrivit conservaționiștilor singura speranță pentru conservarea acestei subspecii se află în prezent în curs de dezvoltare în domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Kenya avea 20.000 de rinoceri în anii 1970, scăzând la 400 în anii 1990. Acum are 650 de exemplare.

[box type=”warning” ]Conform Mediafax, rinocerul alb nordic a dispărut în primul rând din cauza braconajului, mai ales în anii 1970 – 1980, practicat în habitatul său din Africa Centrală, Republica Democrată Congo etc. În anumite zone din Asia, mai ales China şi Vietnam, cornului de rinocer i se atribuie anumite proprietăţi medicinale. Ultimul grup sălbatic aparţinând acestei subspecii număra 20 – 30 de exemplare şi a trăit în Republica Democrată Congo, dar a dispărut din cauza conflictelor armate, până la începutul anilor 2000. În 2008, rinocerul alb nordic sălbatic a fost considerat subspecie dispărută.[/box]

spot_img

Ultimele știri