Ultima zi de mandat a lui Adam Crăciunescu la cârma Romsilva

Mandatul lui Adam Crăciunescu în calitate de director general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a încetat astăzi. Contestat de multe ONG-uri de mediu, care i-au reproșat administrarea defectuoasă a pădurilor și parcurilor naturale aflate în administrarea regiei, în cele din urmă Crăciunescu și-a prezentat demisia în cursul lunii ianuarie 2016, după ce ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, l-a revocat din Consiliul de Administrație al Romsilva.

adam craciunescu

Potrivit ministrului Mediului, revocarea din Consiliul de Administrație al Romsilva a directorului general a fost făcută în baza „suspiciunilor rezonabile de încălcare a eticii” care pun într-o lumină proastă întreaga instituție. Adam Crăciunescu este trimis în judecată, având calitatea de inculpat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri (nr. 278/1/2015), aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

S-a creat o degringoladă cu schimbările din Consiliul de Administrație, cu controlul Corpului de Control. Se pune presiune pe sistemul Romsilva, nu pe Adam Crăciunescu”, spunea fostul director general al Romsilva într-un interviu acordat Green Report.

Într-un bilanț publicat luni, 21 martie, se precizează că în perioada 2014 – 2016, în care Adam Crăciunescu a asigurat conducerea executivă a Romsilva, „au fost realizate integral programele de activitate ale Regiei, precum și criteriile și indicatorii de performanță așa cum au fost stabilite prin contractul de mandat”.

Regenerarea pădurilor a fost asigurată pe o suprafață totală de 66.377 ha, iar pe 391.155 ha au fost executate lucrări de îngrijire și conducere a arboretelor tinere. Pentru menținerea unei stări normale de sănătate a pădurilor, s-au efectuat lucrări de combatere a dăunătorilor acestora pe o suprafață de 603.471 ha.
Regia a recoltat și a pus pe piața de profil o cantitate de 37,2 milioane metri cubi (m³) de lemn. În prezent, Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier național, și asigură servicii silvice pentru o suprafață de 1,1 milioane hectare fond forestier proprietate publică a unităților administrativ teritoriale sau privată.

Din punct de vedere financiar, Romsilva a încheiat anul 2015 cu rezultate foarte bune. Cifra de afaceri realizată depășește 1,5 miliarde de lei, cu 15,5% mai mare decât prevederile bugetului de venituri și cheltuieli, iar profitul brut se situează la nivelul de 220 milioane de lei, cu 72,6% mai mare decât cel bugetat. Anul trecut profitul Regiei a fost de 145 de milioane de lei.

Citește și:

Noul director general al Romsilva, anunțat pe 8 aprilie 2016. Ce salariu va câștiga

Directorul general Romsilva: „Ideea tăierilor de arbori din parcuri ca fiind o crimă împotriva biodiversității este o temă falsă”

Cine sunt cei cinci membri revocați din Consiliul de Administrație al Romsilva

La presiunea Ministerului Mediului, directorul general Romsilva a demisionat

spot_img

Ultimele știri