Ultima acțiune a conducerii Romsilva înainte de a-și încheia mandatul: a inaugurat galeria portretelor directorilor

Regia Națională a Pădurilor Romsilva a reușit să ajungă din nou în atenția activiștilor de mediu după ce a inaugurat cu fast galeria portretelor directorilor generali ai Regiei, la împlinirea a 30 de ani de la înființarea instituției. 

„La evenimentul aniversar au participat directorul general al Romsilva, Teodor Țigan, primul director general al instituției noastre și actual președinte al Societății ”Progresul Silvic”, Gheorghe Gavrilescu, conducerea executivă a Regiei Națională a Pădurilor – Romsilva și numeroși colegi”, a anunțat Romsilva pe Facebook.

Galeria este formată din portretele tuturor directorilor generali din Regia Națională a Pădurilor Romsilva, cu scurte informații despre durata mandatului exercitat. Momentul dezvelirii portretelor s-a desfășurat pe fundal sonor vânătoresc, după cum au remarcat activiștii, în social media.

Momentul nu a fost însă lipsit de însemnătate pentru că actualul director al Romsilva, Teodor Țigan, își încheie mandatul în această lună. Surse citate de forestmania.ro au arătat că Țigan se va pensiona, iar Regia va avea o nouă conducere și un nou Consiliu de Administrație.

Surse din RNP au declarat pentru aceeași publicație că printre cei interesați de poziția de director general este și Cezar Răduță, în prezent director general adjunct al regiei. Numai că, în urmă cu câteva zile, Direcția Națională Anticorupție a transmis printr-un comunicat că acesta a fost trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu. Faptele de care vorbesc procurorii s-ar fi petrecut în 2016, când Răduță era șef al Direcției Silvice Ilfov.

Potrivit Raportului de activitate al Romsilva pentru anul 2020, pe care instituția l-a publicat în urmă cu câteva zile, instituția administra la 31 decembrie 2020 o suprafață de 3.128.367 ha. Față de situația existentă cu un an înainte se înregistrează o scădere de 4.102 ha a suprafeței fondului forestier proprietatea publică a statului. Astfel, Regia Națională a Pădurilor Romsilva administrează în total aproximativ 60% din pădurile țării.

Anul trecut, s-au transferat trei păduri-parc în domeniul public al primăriilor: 180 ha la Buzău, 144 la Suceava și 520 la Timișoaral, dar s-au achiziționat zero păduri sau terenuri agricole.

În același an, au fost aplicate 177 sancțiuni disciplinare pentru angajați: 41 de închidere a contractului de muncă, 4 suspendări, 333 rețineri salariale în valoare totală de 200 mii lei, dar s-au înregistrat și 17 agresiuni asupra personalului silvic.

9,25 milioane mc lemn au fost recoltate (97,4%), din care 70% pe picior, 20% cu echipe proprii și 10% prin prestare de servicii. Ultima categorie, deși trebuie să se ajungă aici conform Codului Silvic, e în scădere puternică față de anul 2018, de la 2 milioane mc la 900 mii mc.

Venituri totale ale Romsilva au fost de 2,163 miliarde lei, iar cheltuielile totale de 2,150 miliarde lei, cea mai mare pondere având cheltuielile de personal (65% din cifra de afaceri și 55,4% din cheltuielile de exploatare. Profit brut a fost de 12 milioane lei.

Romsilva avea în 2020, 16.161 angajați, 15.090 în cele 41 direcții silvice, împărțite în 1.167 districte silvice și 6.223 cantoane silvice, 583 la herghelii, 315 în administrațiile celor 22 parcuri, 25 la complexul hotelier Silva, 15 la muzeul cinegetic Posada.

Citește și: Directorul adjunct al Romsilva a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri