Ce poți să faci cu uleiul alimentar uzat. Cum să-l reduci, reutilizezi, reciclezi

Dacă după ce gătești, arunci ulei uzat în chiuvetă sau la canalizare, vei provoca mai multe efecte nocive atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea celor din jur. Iată câteva sfaturi pe care să le urmezi dacă nu știi ce să faci cu uleiul alimentar uzat.

ulei uzat
foto: wikimedia commons

 

Dacă vei arunca uleiul alimentar în chiuvetă, una dintre urmări va fi că, în timp, ai putea să înfunzi țevile de canalizare și să produci defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare. În acest caz, costurile pentru reparații se vor face tot din banii consumatorului casnic.

Green Report Shop Casa ECO

Mai mult decât atât, un litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează un milion de litri de apă, cam cât i-ar trebui unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani. Iată ce ai putea să faci: 

  1. Gătește cu cap 

Gândește-te la ordinea în care prăjești alimentele. De exemplu, cele care conțin făină au tendința să lase mai multe resturi în ulei, în timp ce legumele nu. Ai putea să începi cu cele „curate” și să termini cu cele „murdare” pentru a putea să folosești uleiul mai mult.

      2. Folosește ulei solid

Dacă privim din perspectiva a cât de ușor este să aruncăm resturile care rămân după ce ai terminat de gătit, uleiurile solide, așa cum este uleiul de cocos, este mai ușor de gestionat. Asta pentru că revine la forma inițială după ce se răcește. Astfel, este mai ușor să-l arunci. Totuși, este complicat să folosești uleiul de cocos într-o friteuză, de exemplu, unde alimentul este acoperit de ulei, ceea ce ne conduce la punctul 3.

3. Mai puțin ulei

Efectele pe termen lung pentru sănătate ale mâncărurilor prăjite au fost expuse de mai multe ori de medici și nutriționiști, așa că ai putea pur și simplu să reduci cantitatea de ulei pe care o folosești. Atunci când ai o rețetă care necesită prăjire, poți să gătești cu mai puțin ulei. Desigur, textura nu va fi aceeași, dar vei reduce cantitatea de deșeu alimentar pe care o generezi.

4. Amestecă uleiul uzat cu cel nou

Dacă amesteci uleiul uzat cu cel nou, prăjirea devine mai eficientă. Cel puțin, așa susțin specialiștii.

„În timp ce moleculele de ulei uzat se sparg, acestea devin mai puțin hidrofobe (proprietatea de a nu se amesteca cu apa), ceea ce înseamnă că ajung mai repede în contact cu alimentele. Totuși, dacă uleiul este foarte uzat, acesta poate fi atât de hidrofob, încât pătrunde în mâncare mult prea repede și îi poate altera gustul și proprietățile.”

5. Săpun din ulei uzat 

E un proces ce necesită mai mult timp, dar e un mod în care poți să reutilizezi uleiul uzat. Cu ajutorul site-ului SoapCalc.net, poți să calculezi cantitatea de sodă caustică și apă pe care să le amesteci cu cantitatea de ulei uzat de care dispui. La atelierul care a avut loc mai demult în Grădina din Gura Siriului, o grădină urbană din București, cei care au participat au folosit grăsime animalieră, colectată din gospodării, ulei de palmier uzat și ulei de gătit, strâns de la mai mulți bucureșteni.

6. Cheamă-l pe Uleiosul

Dacă locuiești în București, poți să apelezi la Uleiosul – un proiect social care aparține lui Marian Scafaru. Dacă ești persoană fizică, pentru a beneficia de acest serviciu în mod gratuit, ar trebui să strângi măcar 4 litri de ulei uzat. Pentru persoane juridice, limita este de 10 litri. Uleiul va fi preluat cu o cargo-bicicletă și dus la un centru de reciclare a uleiului uzat.

7. Colectează uleiul și du-l la stațiile SIGUREC din apropierea magazinelor Carrefour

Cei care nu locuiesc în București, poț să ducă uleiul uzat în cele 21 de stații SIGUREC din toată țara, amenajate în apropierea magazinelor Carrefour. Stațiile se găsesc la magazinele Carrefour din Băneasa, Berceni, Colentina, Militari, Vitantis, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Drobeta, Focșani, Galați, Iași Era, Iași Felicia, Oradea Era, Oradea Lotus, Pitești, Ploiești, Sibiu și Suceava. La fiecare kilogram de ulei, cei care îl duc la Carrefour primesc, sub formă de voucher de cumpărături, 50 de bani. Pentru a fi acceptat, uleiul uzat trebuie să fie dus în PET-uri transparente și să nu aibă depuneri de resturi alimentare sau să fie amestecat cu apă.

8.  Cum să arunci uleiul uzat

a. După ce ai gătit, lasă uleiul să se răcească complet. Apoi, toarnă-l într-un recipient non-reciclabil, așa cum sunt cele de lapte sau suc (Tetra Pak, făcute din carton, aluminiu și plastic) și apoi aruncă-l la gunoi. De asemenea, ai mai putea să folosești recipientele de plastic de unică folosință, în care vine ambalată mâncarea pe care o comanzi acasă sau la birou.

b. Pune uleiul într-o conservă veche și bagă-l la congelator până îngheață. Aruncă conținutul la gunoi odată ce devine destul de solid, astfel încât să iasă dintr-o dată din conservă.

c. Aruncă uleiul, după ce s-a răcit complet, direct în punga de gunoi, după ce s-a îmbibat în resturi de mâncare, șervețele sau alt material absorbant. Dacă ai pisică, poți să amesteci uleiul uzat cu nisipul folosit al animalului tău de companie, înainte să-l arunci.

Via: treehugger thespruce

Citește și: Gunoiul, sub lupă. Ce faci cu frigiderul stricat, uleiul folosit și medicamentele expirate

INFOGRAFIC Gunoiul, sub lupă. Greșelile pe care le facem atunci când colectăm separat

VIDEO O româncă vrea să facă produse de curățenie din ulei uzat și ajunge în finala unei competiții ONU. Cum o putem ajuta să câștige

spot_img

Ultimele știri