Uganda: Fibra de banană este fibra viitorului

Un start-up din Uganda vede potențial în părțile irosite ale bananierilor și le transformă în covoare și extensii de păr biodegradabile. Firma va exporta produse în această vară către Statele Unite, Marea Britanie și Canada.

„Când m-am uitat în jur și am văzut că bananele cresc din abundență în această țară… (n.r. Mi-am dat seama că) generăm multe deșeuri din grădinile de banane”, a spus Kimani Muturi, directorul TexFad, pentru Reuters.

A fondat start-up-ul în 2013 și, de atunci, cei 23 de angajați experimentează cu fibrele obținute din trunchiurile bananierilor, care de obicei sunt lăsate să se descompună natural. Produc covoare și extensii de păr biodegradabile, dar testează și obținerea unor fibre moi care ar putea fi folosite pentru obținerea hainelor.

„Extensiile de păr pe care le facem sunt biodegradabile. După ce le folosesc, doamnele le pot îngropa în pământ și vor deveni îngrășământ pentru legume”, a explicat fondatorul start-up-ului.

Muturi consideră că materialul organic ușor ar putea înlocui unele fibre sintetice și ar putea fi folosit pentru a face produse din hârtie, cum ar fi bancnotele, printre o serie de aplicații posibile.

Trunchiurile de bananieri sunt tăiate cu macetele, apoi introduse într-o mașinărie care le transformă în fibre lungi. Acestea sunt lăsate la uscat și procesate. TexFad va face anul acesta 2.400 de carpete din fibrele astfel obținute, mai mult decât dublu față de anul trecut, când a obținut 41.000 de dolari din vânzări. Compania speră să exporte produsele pentru prima dată în iunie, când va trimite covoare și extensii de păr către Statele Unite, Marea Britanie și Canada.

„Fibra de banană este fibra viitorului”, a spus acesta pentru Reuters.

Totuși, pentru ca viziunea antreprenorului să se îndeplinească, oamenii de știință trebuie să găsească o soluție pentru Ciuperca Fusarium (TR4), care atacă bananele. Ea rămâne în sol pentru 30 de ani și nu poate fi eradicată. În ultimii zeci de ani s-a tot răspândit prin Asia, Australia și Africa, iar de curând a fost descoperită și în America de Sud, în Columbia, unul din cei mai mari producători la nivel mondial.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri