UE va interzice „chimicalele eterne”, dăunătoare pentru sănătate și mediu, în produsele de consum

Comisia Europeană intenționează să propună o interdicție privind utilizarea PFAS, sau „chimicale eterne”, în produsele de consum, cu excepții pentru utilizări industriale esențiale, a declarat pentru Reuters Comisarul de mediu al UE.

PFAS, cunoscute și ca Substanțe Perfluoroalchilate și Polifluoroalchilate, nu se descompun în mediul înconjurător și ridică îngrijorări semnificative cu privire la consecințele acumulării lor în ecosisteme, apă potabilă și în corpurile noastre.

Aceste substanțe sunt utilizate în mii de produse, de la cosmetice și tigăi antiaderente până la avioane și turbine eoliene, datorită rezistenței lor la temperaturi extreme și coroziune.

„Ceea ce știm că urmărim este o interdicție pentru produsele de consum. Acest lucru este important pentru noi, oamenii, desigur, dar și pentru mediu. Cred că este important și pentru industrie, astfel încât să știe cum să elimine treptat PFAS,” a declarat pentru Reuters Comisarul pentru Mediu al UE, Jessika Roswall, într-un interviu.

Danemarca, Germania, Țările de Jos, Norvegia și Suedia au susținut o interdicție largă asupra PFAS în urmă cu aproape doi ani, dar Roswall a declarat că propunerea UE probabil nu va fi finalizată mai devreme de anul viitor, deoarece trebuie stabilite excepțiile „esențiale”.

Inhalatoarele pentru astm și semiconductoarele utilizate în tehnologii verzi, cum ar fi vehiculele electrice, sunt unele dintre utilizările „esențiale” potențiale, a menționat ea, deși și acestea vor fi supuse unor restricții, inclusiv privind modul în care sunt eliminate.

Conform datelor agențiilor chimice din țările nordice, aplicațiile industriale, precum producția de materiale plastice și electronice, reprezintă cea mai mare parte a utilizării PFAS.

Munca desfășurată de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) pentru a evalua amploarea interdicției a atras mii de comentarii, inclusiv de la asociații comerciale care reprezintă sectoarele auto, energie curată și plastic, care solicită excepții, cum ar fi cea pentru fluoropolimeri, un tip de PFAS utilizat în produse de la haine impermeabile la celule fotovoltaice solare.

Cercetările care leagă expunerea la PFAS de probleme de sănătate – inclusiv afectarea ficatului, greutatea mai mică la naștere și cancerul testicular – cresc riscul de litigii pentru companii, au menționat analiștii de la Jefferies într-o notă luna aceasta.

Procesele din SUA au dus la înțelegeri în valoare de peste 11 miliarde de dolari, implicând companii precum 3M și Chemours Co, pentru contaminarea apei, și la procese cu daune uriașe despre care Green Report a mai scris.

La începutul lui 2024, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a emis pentru prima dată standarde pentru apa potabilă care vizează șase tipuri de PFAS. Cu toate acestea, se estimează că există peste 15.000 de varietăți de PFAS prezente în mediu. Doar un număr mic dintre aceste substanțe chimice au standarde și sunt reglementate.

Și companiile din Europa ar putea înfrunta un „val” de litigii legate de poluare sau minimalizarea impactului asupra mediului și sănătății, a declarat Hélène Duguy, avocat la firma de drept ambiental ClientEarth. „ClientEarth monitorizează îndeaproape comportamentul companiilor în privința PFAS și nu va ezita să ia măsuri”, a spus Duguy pentru Reuters.

Expunerea la PFAS ne îmbolnăvește

PFAS afectează negativ sănătatea și pot duce la leziuni hepatice, obezitate, tulburări hormonale și cancer. O echipă de cercetători de la Centrul Helmholtz pentru Cercetare de Mediu (UFZ) a investigat efectele PFAS asupra creierului. Studiul a fost publicat în toamna anului trecut în revista Environmental Health Perspectives.

Datorită proprietăților lor speciale – rezistență la căldură, respingerea apei și grăsimilor și durabilitatea ridicată – PFAS sunt utilizate în multe produse de zi cu zi.

„Pentru că unele PFAS sunt stabile chimic, ele se acumulează în mediu și pătrund în corpul nostru prin aer, apă potabilă și alimente”, spune toxicologul UFZ Prof. Dr. Tamara Tal.

Chiar și cu un consum atent, este aproape imposibil să evităm acest grup de substanțe, care sunt produse din anii 1950 și acum includ mii de compuși diferiți.

„Este o nevoie mare de cercetare, mai ales când vine vorba de dezvoltarea unor sisteme de testare rapide, fiabile și rentabile pentru evaluarea riscurilor expunerii la PFAS”, adaugă Tal. Până în prezent, consecințele asupra mediului și sănătății au fost greu de evaluat.

„Studiile de toxicitate au arătat acest lucru ca urmare a expunerii la PFAS în ficat. Noi am reușit acum să demonstrăm acest lucru și pentru creier”, a declarat Sebastian Gutsfeld, doctorand la UFZ și primul autor al studiului.

Cercetătorii au concluzionat, pe baza experimentelor pe care le-au făcut pe peștișori, că expunerea la PFOS este asociată cu comportamente anormale – în special în timpul fazelor sensibile de dezvoltare a creierului. „Deoarece aceste gene sunt prezente și la oameni, este posibil ca PFAS să aibă efecte similare și asupra acestora”, concluzionează Tal. Oamenii de știință care lucrează cu Tal vor să investigheze efectele neuroactive ale altor PFAS în proiecte viitoare de cercetare și să extindă metoda, astfel încât aceasta să poată fi utilizată în cele din urmă pentru a evalua riscul substanțelor chimice din mediu, inclusiv PFAS.

CITEȘTE ȘI:

Noi speranțe de a curăța biologic substanțele chimice „veșnice” din natură. Poluarea cu PFAs a constituit un scandal în SUA și a devenit subiect de film

Microplasticele din apa potabilă: noi descoperiri și riscuri

#chimicaleleeterne #UE #mediu #PFAS

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri